VAKANTIE 2015 NEW MEXICO – COLORADO – ARIZONA

 

De vakantie begint in Las Cruces, New Mexico bij Lita een nicht van Grace, zij is al 3 maanden hier

en heeft deze tijd met familie door gebracht en een mooie trip gemaakt door de USA.

 

Om te acclimatiseren blijven wij ook een paar dagen bij Lita en gaan dan aan onze trip beginnen,

maar ook hier in de omgeving gaan we diverse dingen ontdekken.

 

Tuin van Lita met zicht op The Organ Mountains
Tuin van Lita met zicht op The Organ Mountains

 

De eerste dagen:

 

Na een nachtrust met onderbrekingen vanwege het tijdsverschil de eerste dag rustig begonnen en in de omgeving The Organ Mountains gaan bekijken. Dat is de bergketen die je vanuit de tuin bij Lita ziet, het zijn erg mooie bergen.

Daarna naar Hatch gereden voor The World Famous Chiliburger, nou het was de moeite van de trip waard de burgers zijn hier echt lekker en pittig, maar wel erg GROOT!!

 

Eindeloos asfalt,  ...tig palen en heel veel meter kabel
Eindeloos asfalt, ...tig palen en heel veel meter kabel

 

 

 

Een bezoek aan de “Militaire Basis” die ook bij White Sands hoort, hier is een Museum m.b.t. ruimtevaart wat we binnen hebben bekeken helaas was buiten geen pretje omdat het hevig regende dus de rakketten e.d. hebben we vanaf een afstand bekeken.

Nat en kil zijn we weer in de auto gestapt en huiswaarts gereden. De duinen van White Sands moeten maar tot morgen wachten.

 

 

 

 

 

Tekst overbodig!
Tekst overbodig!

 

 

Dicht bij huis (voor nu dan) en toch mooi The Chihuahua Dessert, mooie grote Cactussen, Lizzards (Hagedis) en planten, alles omgeven door een mooie bergketen. De Cactussen zijn zo groot als een stoel met stekels van 12 tot 15cm lang, dus het gebruik als stoel/kruk is geen aanrader.

Het was een mooie start van de dag.

Na de lunch op weg naar White Sands.

 

Picknickplaats in White Sands National Monument
Picknickplaats in White Sands National Monument

 White Sands:

 

Hier zijn wij vroeg in de middag heen gegaan en heerlijk Barefoots gewandeld, genoten van dit heel bijzondere National Monument waar de film en fotocamera overuren hebben gemaakt. Dit is zeker een beleving die we nooit vergeten, zo iets bijzonders ligt daar zomaar midden in New Mexico en is toegankelijk voor iedereen. Wij zijn hier lang gebleven om de sunset te “beleven” (wat een sensatie moet zijn volgens de boeken), nou niets teveel gezegd wat een kleurenspektakel krijgen wij daar voor geschoteld door de natuur in het licht van de ondergaande zon.

White Sands heeft alles voor een super mooie dag, heerlijk wandelen, er zijn volop terrastafels met banken en BBQ en overdekt zodat je niet gebakken wordt door de zon.

 

De kleurenpracht van de Sunset, het is Geweldig en Spectaculair!!

 

White Sands National Monument:

Dit is een Nationaal Monument in de Verenigde Staten, ongeveer 25 km verwijderd van Alamogordo in New Mexico op een hoogte van 1291 meter. Het is de door bergen omringde vallei Tularosa Basin en bevat het zuidelijke deel van een 710 km² groot gebied met duinen van gipskristallen. Op 18 januari 1933  verklaarde president Herbert Hoover White Sands tot een nationaal monument onder de wet Antiquities Act van 1906. (info Wikipedia)

 

Villanueva State Park (heerlijke Native Campground)
Villanueva State Park (heerlijke Native Campground)

 

 

Campertrip start in Albuquerque:

De rondtrip gaat beginnen, na de (verplichte) informatie ronde en onze bagage inladen kunnen wij op pad met de camper. Meteen naar de “BuurtSuper” om boodschappen in te slaan en dan naar de eerste campground. Wij rijden zo hier en daar over een stuk van Route 66 wat we natuurlijk moeten doen want dat kom je niet dagelijks tegen. Vandaag stoppen we al na 88 mile op een Native Campground in Villanueva State Park. Het is er heerlijk rustig en mooi, wij hebben een riviertje achter de camper lopen en we zijn omgeven door bergen en bossen, wat wil je nog meer dan midden in de vrije natuur staan.

 

Kleurrijk Taos
Kleurrijk Taos

 

 

 

Wij gaan via Taos en Chama de grens over om te genieten van de Indian Summer in Colorado.

De ochtend in Taos is echt de moeite waard, het is een mooi kleurrijk stadje waar je heerlijk relaxt rond kunt lopen en kijken in diverse Galeries en leuke shops. Het is een stadje met een traditionele bouwstijl van de woningen wat je in heel New Mexico aantreft, het ziet er oud uit terwijl het soms maar een paar jaar oud is, een speciale bouwstijl.

 

Rio Grande Gorge (kloof)
Rio Grande Gorge (kloof)

 

 

Na Taos rijden we over een door natuur omzoomde weg naar Chama, natuurlijk doen wij dat weer op een rustige manier met heel veel stoppen om te genieten van de mooie omgeving. Ook maken wij een stop bij de “wereld beroemde” Rio Grande, deze rivier loopt door een enorm diepe kloof en is indrukwekkend om te zien. De Rio Grande is 125km lang en de Kloof (Gorge) is 300mtr. diep.

Laat in de middag rijden wij Chama binnen waar we genieten van een ondergaande zon en een rustige avond.

 

Colorado vlag
Colorado vlag

 

 

 

Vandaag gaan we de grens met Colorado over en ons doel is Durango waar we 2 nachten hebben gepland omdat we daar de Million Dollar Highway gaan rijden. Maar voor we in Durango zijn maken we een stop in het stadje Pagosa Springs, bij Chimney Rock, Navajo Lake en genieten van de natuur in Navajo Country. We verblijven op een rustige campground tot de stoomtrein over de camping komt geboemeld en natuurlijk zijn stoomfluit laat loeien, het heeft wel iets.

 

Heerlijk rijden door de kleurenpracht
Heerlijk rijden door de kleurenpracht

  

Million Dollar Highway:

 

Vandaag zal de KLEURRIJKSTE dag van de vakantie worden. We rijden de Million Dollar Highway en hebben een lus gepland van ongeveer 200km, dat zal genieten worden. Al vanaf de start is het erg mooi overal, dus wij stoppen zo ongeveer na elke bocht waardoor we al lang onderweg zijn en nog niet veel hebben gereden maar wel veel genoten. Na een stop in Silverton wat een echt oud mijnwerkers/western stadje is, waar we rond lopen en genieten van alle oude gebouwen en huizen van steen en hout gaan we na de koffiestop verder naar Ouray. Daar aangekomen is het bijna lunchtijd dus even rust met wat te eten. Ook dit is een oud mooi stadje waar we het besluit nemen om niet de hele lus te rijden omdat het gewoon in ons tempo niet haalbaar is, wij stoppen veel te vaak om te genieten van de kleurenpracht van de natuur. Maar wij hebben dit ingepland om te genieten van The Indian Summer, nou dat doen we in ieder geval volop. Na Ouray gaan we dus weer terug richting Durango waar we in het donker pas weer de campground oprijden. Onderweg natuurlijk ook weer .....tig keer gestopt om van de natuur te genieten, wij hebben een van de kleurrijkste dagen van ons leven gehad.

 

Eclips / Zonsverduistering
Eclips / Zonsverduistering

 

 

Het was een erg kleurrijke dag waarvan we elk uur hebben genoten. 's Avonds op de campground was het helder dus hebben we ook nog de Eclips mee gemaakt. Het was een superdag!

 

 

Twee wondermooie momenten van deze superdag.

Carson Mesa
Carson Mesa

 

Arizona:

Vanuit Durango Colorado op weg naar Chinle in Arizona, onderweg een stop bij Mesa Verde maar omdat we in Chinle in de canyon gaan waar ook de oude pueblo woningen zijn kijken we hier alleen in het bezoekerscentrum rond wat een goed beeld geeft van het leven in een lang vervlogen tijd.

 

Onderweg een stop bij het vierlandenpunt New Mexico – Colorado – Utah – Arizona waar het “heerlijk” warm is dus na wat indrukken, foto en film stappen we weer in de camper waar de airco voor frisse lucht zorgt. Op de route in Arizona is het erg mooi door het rotsachtig decor waar we doorheen rijden, we rijden langs Red Mesa dit is een stukje van Monument Valley NP. Door de Carson Mesa rijden we Chinle binnen, het is erg bijzonder om in een echt Native village te verblijven. De mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam, de campground is heerlijk tussen de bomen in een mooie omgeving en dicht bij Canyon de Chelly die we morgen willen bewonderen.

 

Overlook bij Spider Rock
Overlook bij Spider Rock

  Canyon de Chelly:

 

In de ochtend gaan we eerst alle Overlook Points bekijken, het is een bijzonder mooie Canyon van wat we nu al gezien hebben. Vanmiddag gaan we met een Native Guide in de Canyon een Jeeptour maken, je mag alleen niet in de Canyon maar het is wel leuk om dat met een gids te doen die kan je echt alles vertellen natuurlijk. De uitkijkpunten zijn allemaal erg mooi en de rust die er heerst is super, de mooie rode rotswanden en de losse alleenstaande rotsen zijn erg imponerend wij genieten van alle punten. Het is wel erg warm want hierboven is weinig beschutting tegen de zon, zelfs de rotsen stralen ook warmte uit. De enige wandeltocht echt tot diep in de Canyon naar White House duurt een aantal uren, met deze warmte is het een hele onderneming lijkt ons.  

 

 

Canyon de Chelly National Monument is niet alleen interessant vanwege de rijke menselijke historie, maar ook vanwege de indrukwekkende natuur. In feite bestaat het National Monument uit vier grote canyons, en veel kleine zijcanyons. De vier grote kloven zijn – van noord naar zuid – Canyon del Muerto, Black Rock Canyon, Canyon de Chelly en Monument Canyon. De ondiepe, modderige Chinle Wash stroomt door de canyons heen, de voortdurende aanwezigheid van water zorgt ervoor dat er altijd veel vegetatie is. In het westen zijn de rotswanden nog geen 10 meter hoog, maar naarmate je verder naar het oosten gaat worden de canyons steeds dieper. In het oosten rijzen de wanden zo’n 300 meter boven de bodem van de canyons uit. Er zijn diverse indrukwekkende monolieten (alleenstaande rotsen), waarvan Spider Rock de meest bekende is. (info Wikipedia)

 

Onderweg in The Canyon met Native guide TJ
Onderweg in The Canyon met Native guide TJ

 

Rond 16.00uur komt de gids ons ophalen bij de campground en kunnen we vertrekken voor de tour die we al lang geleden hebben uitgezocht als een van de hoogtepunten van deze trip.

 

Onze gids T.J. Hunter is hier geboren en getogen en in de Canyon opgevoed door zijn grootouders hij kan erg onderhoudend vertellen en leert ons een beetje hoe ze vroeger hier leefde. De Canyon is van binnen nog mooier dan we van bovenaf gedacht hadden en ook nu leven er nog mensen in en met de natuur hierbinnen in hun veilige wereld. Er lopen “wilde paarden” en herten rond, ook woont er een schapenhoedster in een afgelegen hoek van de Canyon. T.J. laat alle oude muurtekeningen en de diverse Pueblo’s zien en verteld honderduit over alles wat we passeren. Meestal moeten we uitstappen als hij stopt want dan laat hij van alles zien of hij wijst met behulp van zijn spiegel mooie dingen hoog in de rotsen aan, bij een stop mochten we beslist niet uitstappen en hij laat meteen zien waarom. Op een paar meter afstand van de Jeep loopt hij over drijfzand wat echt golft bij elke beweging, als hij even stilstaat zie je hem zo de grond inzakken, weer iets bijzonders gezien. De tour duurt ongeveer 4 uur en tegen zonsondergang rijden we weer terug naar de uitgang, het levert een mooi schouwspel op als de bergen de laatste zonnestralen opvangen waardoor ze rood/oranje kleuren. T.J. zet ons bij de camper af en ook deze supermooie dag is helaas weer voorbij.

  

Mocht u ooit deze Canyon willen bezoeken dan kunnen wij echt aanraden om contact op te nemen met Beauty Way (Hózóogo is de Navajo benaming) Jeep Tours in Chinle, een geweldige ervaring.

 

Wij rijden een geweldige Sunset tegemoet bij het verlaten van Canyon de Chelly

Canyon de Chelly National Monument is een nationaal monument bij Chinle in het noordoosten van Arizona. De naam Chelly (of Chelley) is een Spaans leenwoord van het Navajowoord Tséyiʼ dat zoveel betekent als "canyon" (letterlijk "in de rotsen"). Het nationaal monument Canyon de Chelly werd op 1 april 1931 ingericht als een onderdeel van de National Park Service. Het monument beslaat 339 km² en omvat de bodem en wanden van drie belangrijke canyons: de Chelly, del Muerto en Monument Canyon. De bronnen van de stromen die deze kloven hebben uitgesleten liggen ten oosten van het monument.

Het monument bewaart overblijfselen van de vroege inheemse stammen die in het gebied leefden, waaronder de Pueblo's en de Navajo. Heden ten dage wonen ongeveer 40 Navajofamilies binnen de grenzen van het monument. Canyon de Chelly is uniek omdat het volledig aan het Navajovolk toebehoort. De toegang tot de bodem van de kloof is beperkt en bezoekers kunnen de kloof uitsluitend in wanneer ze vergezeld worden door een officiële Navajogids. De enige uitzondering op deze regel is het White House Ruin pad. De meeste bezoekers bezoeken het park met de wagen en bekijken Canyon de Chelly vanaf de randen, waarbij ze zowel de North Rim Drive als de South Rim Drive volgen. Oude ruïnes en geologische structuren zijn enkel van op afstand zichtbaar, vanaf de afslagen van deze wegen. De toegang tot het monument is gratis. Een bezoek aan de canyon zelf kan worden geboekt in het bezoekerscentrum. Het nationaal monument werd op 25 augustus 1970 op de lijst van het National Register of Historic Places geplaatst. Een spectaculaire geologische formatie is Spider Rock, een zandstenen toren die 240 meter uit de bodem van de kloof oprijst waar Canyon de Chelly en Monument Canyon elkaar ontmoeten. Volgens de overlevering van de Navajo-indianen huisvest de rots de Spider Woman, die het Navajovolk de kunst van het weven bijbracht. Ook is de Spider Woman een les voor de Navajokinderen. Deze worden verteld dat als ze zich niet gedragen, de Spider Woman ze zal opeten. De witte top van de rots zou verklaard worden door het feit dat hier de botten van de kinderen verzameld zijn (info Wikipedia).

 

 

Weer in New Mexico in het plaatsje Gallup
Weer in New Mexico in het plaatsje Gallup

Weer op weg naar New Mexico:

 

Een reisdag door de mooie wijdse natuur van Arizona, onderweg stoppen we nog bij een Trading Post. Over een stuk Route 66 komen we weer binnen in New Mexico, waar we in Gallup een campground zoeken voor de nacht.

Verder door het noordelijk deel van New Mexico langs de Bisti Badlands om uiteindelijk door de mooie omgeving van Los Alamos uit te komen in de buurt van Santa Fe waar we weer overnachten. Volgende dag richting Albuquerque waar we Raij en Mary zullen ontmoeten om samen een paar dagen naar de Balloon Fiësta te gaan.

Ja wij zijn bij het Fiësta terrein aangekomen
Ja wij zijn bij het Fiësta terrein aangekomen

 

 

Albuquerque / Balloon Fiësta:

 

 

Zaterdagavond is er Vuurwerk en een Lasershow dus wij op pad met “the yellow schoolbus”, er zijn door de organisatie 350 bussen ingezet vanuit een groot deel van Amerika. Erg handig de bus stopt voor onze camper en zet ons af bij het Fiësta terrein en daar kunnen we ook weer opstappen. Het vuurwerk kan door te veel wind niet doorgaan maar de lasershow gaat wel door dus toch niet voor niets hier vanavond.

 

In de vroege ochtend Ballon vullen met "hete lucht"
In de vroege ochtend Ballon vullen met "hete lucht"

Balloon Fiësta start met Balloon Glow:

 

Zondagochtend 4 uur loopt de wekker af zodat we om 5 uur op het terrein aanwezig zijn voor de start van The Balloon Glow. Dit is echt heel erg mooi een aantal ballonnen staan al “opgeblazen” en laten gas los zodat de ballonnen mooi verlicht zijn en dat is super tegen de donkere lucht. Helaas is er nog steeds veel wind dus het is nog niet zeker of de ballonnen de lucht in kunnen, maar eindelijk rond 8 uur klinkt het volkslied en gaat de ballon met de groen vlag de lucht in. Iedereen begint te juichen en de ballonnen volgen elkaar nu snel op, het is bijzonder alle bezoekers (100.000) lopen tussen de ballonnen en alles gaat in een ontspannen en vrolijke sfeer. Uiteindelijk gaan er 650 ballonnen de lucht in wat een kleurrijk schouwspel oplevert, helaas is het bewolkt dus de lucht is niet blauw wat zo mooi voor de film en foto geweest zou zijn. ’s Middags bezoeken we het Balloon Museum waarna we nog even naar het Fiësta terrein terug gaan om wat te eten en te kijken wat er zoal te doen is. We hebben van een heel bijzondere dag genoten en zijn blij dat we dit gezien hebben

 

Ook goedemorgen, wat een feestelijk opstaan!
Ook goedemorgen, wat een feestelijk opstaan!

 

 

Maandagochtend 7 uur:

 

Wij kijken uit het raampje en zien een ballon, och daar is er nog een en daar ook, wij naar buiten en daar komen al de 650 ballonnen weer aan. Echt geweldig een stijgt op voor de camper en die is nog maar net weg en daar komt er al een aan die wil landen voor onze deur. Een super manier om wakker te worden, na het late ontbijt vertrekken wij richting Santa Fe en laten de ballonnen achter in Albuquerque waar ze nog heel de week de lucht ingaan.

 

Nog enkele foto's van bijzondere ballonnen, omdat ze zo leuk zijn. 

Campground Santa Fe
Campground Santa Fe

 

Dagje Santa Fe, camper inleveren en dan is het helaas voorbij:

  

Santa Fe is een erg leuk, kleurig en artistiek stadje. We slenteren wat rond pikken hier en daar een terrasje en als lunch nuttigen we taart ± 12cm hoog en zo groot als een ontbijtbord. We lopen een mooie galerie binnen waar we genieten van Native Art, allemaal erg mooi maar onbetaalbaar.

 

De campground voor vandaag, nog een keer aan Route 66, is weer lekker rustig met veel bomen waar de campers tussen staan, dit is de laatste nacht in de camper dus maken we samen met Raij en Mary zo goed als alles op wat er nog in de koelkast staat/ligt aan de gezamenlijke avondmaaltijd. We kletsen tot laat in de avond gezellig over alle leuke dingen die we gezien en beleefd hebben in deze vakantie.

Het was een heerlijke tijd, morgenvroeg camper inleveren en Raij en Mary brengen ons terug naar Las Cruces waar ze ook nog een paar dagen bij Lita blijven.

 

"Thuis" in Las Cruces gaan we in de avond met z’n allen heerlijk uit eten bij The Red Lobster, waar zoals de naam al doet vermoeden heel veel Seafood op de menukaart staat, het was een geweldige avond met overheerlijk eten en leuk gezelschap.

 

Leuk en kleurig Hand- en Houtwerk
Leuk en kleurig Hand- en Houtwerk

 

De laatste dagen gebruiken we om een beetje bij te komen, bezoeken we Messilla waar Billy the Kid is overleden door toedoen van een kogel, au au!! En verder is het tijd om de koffers weer te pakken. Zaterdagochtend worden wij door Lita naar El Paso in Texas gebracht waar ons vliegtuig weer vertrekt richting Nederland.

 

 

Maar wij kunnen weer terug kijken op een geweldig leuke en kleurige vakantie.