Alaska Juni 2017

 

Site Under Construction but you're Welcome 

Alaska Airlines, nice Airplains
Alaska Airlines, nice Airplains

 

 

ALASKA HERE WE COME AGAIN!

 

Na 8 jaar weer eens tijd om het ruige Alaska aan te doen, 

deze trip zijn we met 5 personen, Johan & Toos, Grace en Huub & Tonny,

dus een grote camper besteld. 

Wij zijn van plan om 4 weken te genieten!!

 

Als je op een foto uit een serie klikt komt deze groot in beeld!

 

 

Zaterdag 3 juni: Vlieg dagje

Om 11.00 uur vertrekken wij van Schiphol voor een korte vlucht naar Frankfurt waar we na een lunchpauze om 15.20 uur richting Anchorage zouden vliegen. Maar helaas hebben we voor de eerste keer in onze reiscarrière een vertraging van 2 uur dus om 17.15 uur starten we de motoren en kunnen aan onze 9 uur durende zit beginnen, het is lang maar daar krijgen we ook wat voor terug!

We landen om 16.00 uur Alaska tijd in Anchorage, bellen de Hotelshuttle en na wat wachten en een kort ritje kunnen we eindelijk onze benen languit strekken op een bed. Dat doen we dan ook allemaal, na een opfrisbeurt worden we door de shuttle naar Anchorage downtown gebracht waar we wat (vermoeid) rond lopen en kijken en uiteindelijk bij een leuk restaurant binnenstappen voor een heerlijke maaltijd. We worden toch moe en bellen de shuttle weer en hopsa we zijn weer in het hotel voor een goede nachtrust. Morgen begint dan eindelijk de echte vakantie. Welterusten 

                                                                                                                                                                    Vandaag hebben ± 4950 mile gevlogen 

ALASKA LAND VAN ....

Gaan we doen vandaag
Gaan we doen vandaag

 

Zondag 4 juni: Dagje Anchorage

 

Na het ontbijt worden we weer door de hotelshuttle naar Downtown gebracht voor een dagje Anchorage. We bezoeken de "zondag markt" kopen hier en daar wat en eten de eerste Halibut van deze trip. Daarna richting Hardrock Cafe om wat pins te kopen voor een paar thuisblijvers en daar drinken we iets en kijken rond naar de instrumenten en alle andere Rockster trofeeën die aan de muren hangen, ook de eerste verdieping staat en hangt vol.

Van hier gaan we even een kijkje nemen bij de ULU factory, leuk en natuurlijk heel veel te koop hihi.

Dan is het tijd om richting The Knik River te lopen want we willen bij Restaurant "The Bridge" gaan eten. Maar eerst kijken we nog even naar de vissers die al een poging wagen om wat vis aan de haak te slaan, dat wil nog niet zo goed lukken want de Zalmtrek begint pas over twee weken. Dan maar naar binnen want de magen beginnen te knorren, we hebben heerlijk  gegeten. Na nog een avondwandeling door Mainstreet laten we de shuttle komen want we willen graag in ons bed, onze biologische klok is nog niet aangepast. En morgen moeten we fit zijn want dan begint ons avontuur per camper. 

Dagje Anchorage:

That's right!!
That's right!!

 

Maandag 5 juni: Palmer Area 

 

Vandaag de Camper ophalen en de wilde natuur van Alaska in, daar zijn wij uiteindelijk voor gekomen. Na het inslaan van de boodschappen (poeh wat veel) gaan we meteen naar de Knik Glacier area om te genieten van de natuur en de rust in deze mooie omgeving. We gaan eerst naar The Knik River Lodge om Peter gedag te zeggen, een hapje te eten in het nieuwe restaurant Raven's Perch en genieten van de mooie omgeving. Daarna gaan we richting Hunter Creek waar we twee nachten op de campground bij Tom staan. Na de Camper een beetje "op orde" te hebben gebracht maken we een pannetje soep en de mannen maken een kampvuur zodat we buiten bij een vuurtje nog een hapje kunnen eten. Al snel krijgen we bezoek van een mama Moose met een kalf, rond 23 uur gaat zon "wat onder" en kleurt de bergtoppen van de Chugach Mountains wonderbaarlijk mooi. Na deze eerste dag met de camper duiken wij moe maar happy onze mandjes in.  

                                                                                                             Vandaag hebben we 67 mile gereden.

De eerste echte Alaska dag:

Drift Ice from the Knik Glacier
Drift Ice from the Knik Glacier

Dinsdag 6 juni: Knik Glacier

 

De dag gestart met een bezoek aan Wasilla bij het Iditarod Headquarter, knuffelen met de puppy's, Johan en Toos maken een ritje met de hondenslee, kijken rond in het hoofdkwartier van de "tocht der tochten". Daarna nog even naar Eklutna waar we rondkijken bij de kerk en de geesteshuisjes van de native people.

 Terug naar de campground iets eten en dan aan het eind van de middag naar The Knik Glacier. Rond half 6 stappen we in een oude legertruck en gaan op weg, stukken tussen de bosjes door en stukken door de rivier met die bak. Uiteindelijk nog een stuk met een boot, het laatste stuk van de boottrip drijft er al mooi ijs rond waar we dan ook rustig langs varen. Eindelijk komen we bij The Knik Glacier en kunnen we rondlopen en genieten van dit prachtige stuk van Alaska, wij zien wel dat de gletsjer helaas veel geslonken is in vergelijk met 8 jaar geleden. Echt jammer MAAR nog steeds een van de mooiste en rustigste plaatsen waar je een gletsjer kunt bezoeken. Wij genieten van de rust en de omgeving, Randy zorgt voor wat te drinken en te knabbelen waarna wij weer snel gaan genieten van alles. Ongeveer half negen moeten we er dan toch aan geloven en gaan richting de boot want we moeten weer terug naar de "bewoonde wereld". Het wordt toch niet echt donker dus wij hadden nog wel even willen blijven, maar Randy gaat terug en wij moeten dan mee, heel erg jammer want het is hier zo "peacefull".  Weer terug bij de truck en op pad voor het laatste stuk, laten we Randy stoppen, er loopt een Moose in de bosjes met jong da's helemaal mooi. Het was een geweldige dag, een mooier begin van onze trip hadden wij ons niet kunnen wensen.                                                                                                Vandaag hebben we 77 mile gereden. 

 

KNIK GLACIER 

The first Black Bear
The first Black Bear

Woensdag 7 juni: Eagle River Nature Center

 

Vanmorgen na het ontbijt de Campground van Tom verlaten en op weg naar Eagle River voor een trail. Maar eerst onderweg een koffie stop en daarna door naar het Eagle River Nature Center. Het was een heerlijke wandeling door mooie natuur en als toetje 3 keer een ontmoeting met een Black Bear. De eerste liep ons tegemoet over een smal pad, wij dachten nog na over "hoe en wat" maar Blackie ging al netjes het bos in. Wij weer verder langs een mooie rivier en diverse schitterende outlooks. Stuk verder weer een Zwarte Beer in het bos die op zijn/haar gemak rond zat te kijken naar de wandelaars, tijdens onze fotoshoot kwam er nog eentje aangewandeld. Dus twee beren voor de prijs van een, ze waren een beetje in het bos dus wij konden gewoon op een afstandje genieten. Een heel mooi stuk natuur en ook weer lekker rustig hier. Het is al aan de late kant dus na onze wandeling naar een Walmart voor wat inkopen en snel een campground gezocht. Het is Foxrun geworden, niets bijzonders maar wel aan het hele mooie Matanuska Lake. 

Het is weer genieten geweest vandaag, op naar morgen.      Vandaag staan er 86 mile op de teller.

 

Eagle River Nature Center:

Koffiestop at Long Lake on the Glenn Highway
Koffiestop at Long Lake on the Glenn Highway

Donderdag 8 juni: Mat-Su valley - Glenn Highway

 

Vandaag een rit door The Mat-Su valley over de Glenn Highway. De omgeving is mooi en nodigt uit om regelmatig te stoppen, nou daar hebben wij geen moeite mee. Koffie aan Long Lake, dan naar The Matanuska Glacier waar we de trail lopen, na de wandeling ook meteen de lunch op tafel gezet. Verderop nog een stop bij de Matanuska Glacier maar nu zijn wij er dichter bij dus nog beter zicht, daardoor is het hier wel veel frisser. De campground keuze voor vandaag is aan een mooi meer "Lake Louise" volgens de boeken is het hier prachtig. Maar voor we daar aankomen moeten we een hindernisbaan nemen van 18 mile lang, door de Permafrost onder het wegdek verzakt de weg van voor naar achter en van rechts naar links het lijkt wel een Cakewalk. De bumps zijn zo hevig dat de camper een keer 'n poging doet om te vliegen met als gevolg een kastdeurtje vliegt open,  de borden vliegen in het rond, goed servieswerk maar eentje kapot! Wel bijzonder natuurlijk zo'n natuurlijke kermisattractie, maar de Campground doet alles snel vergeten, wat een View hier. Een glad meer, mooie bergen als decor, een klein eilandje midden in het meer en rechts Mount Drum!!! Wij hebben zicht op het meer en steken de BBQ aan, meteen een paar Squirrels op bezoek, de dag sluiten we af met een mooie Sunset.                                             Vandaag hebben we ons 136 mile verplaatst.

 

Mat-Su valley and campground Lake Louise:

De bedding van de Copper River
De bedding van de Copper River

Vrijdag 9 juni: Gakona aan de Copper River

 

Vandaag rijden we weer naar de bewoonde wereld over onze privé kermisattractie en gaan verder naar Gakona aan de Copper River. Dat is al een eind "op weg" naar de Denali Highway en dat is ons doel. Wij worden vriendelijk ontvangen door John en Naomi van Gakona RV Park, later in de middag komt John ons halen en gaan we op pad naar een Fish-wheel, een stuk rijden over smalle zandweggetjes en dan zijn we er. Ziet er "bedrijvig" uit daar, 2 mannen zijn druk in de weer met het Wheel en de gevangen Salmon. Omdat we spontaan "vrienden" zijn geworden mogen wij delen in de vangst en hebben wij voor vanavond 2 grote zalmen "Reds" op de BBQ. De gevangen vis mag niet verkocht worden en is voor eigen gebruik, het mag alleen maar gedeeld worden met familie en vrienden. De Red Salmon worden netjes voor ons schoon gemaakt en gefileerd, wat zullen wij smullen en wij zijn echt blij met onze nieuwe vrienden. Na het eten, Zalm van de BBQ met een frisse salade erbij moeten we toch even bewegen en maken we nog een wandeling langs de Copper River en verzamelen stenen en vinden een erg groot bot, wij denken van een Moose.           Vandaag hebben we 74 mile onder de wielen gehad. 

 

Gakona - Copper River:

Hier rechts af nr.8 is de Denali Highway
Hier rechts af nr.8 is de Denali Highway

 

Zaterdag 10 juni: Naar Paxson en begin Denali Highway 

 

Vandaag gaan we op weg naar The Denali Highway (hwy 8). Die weg is zo mooi dat we daar 2 dagen van willen genieten dus weinig miles per dag en veel uitstappen. Maar eerst moeten we over de Richardson Hwy nog wat miles rijden voor we bij Paxson zijn, hier start Hwy 8 en het is meteen al genieten van een super de luxe "Grand Lodge" haha.  Wij genieten van dit "mooie gebouw" en jammer dat we in de camper slapen, lijkt ons wel een super adres hier! Het is wel een toffe plek om bijzondere plaatjes te schieten. Na ons vergaapt te hebben aan zoveel "luxe" gaan we dan aan de eerste 20 mile van Hwy.8 beginnen tot aan Tangle Lakes Campground, tot hier ligt asfalt en de rest is alleen maar gravel. Het is een grote natuur campground met meren en honderden muggen, dus goed ingepakt gaan we toch een wandeling maken. Op sommige stukken ligt nog sneeuw en aan de rand van een van de meren staan ze al te vissen, alles mogelijk in Alaska! Na een heerlijke BBQ willen wij graag bij het vuur de avond doorbrengen maar er komt een wind opzetten die ons toch wel naar binnen blaast. Dan de laatste uurtjes van de dag in de camper, ook niks mis mee.

Het is een leuke dag geweest, morgen gaan we gravel snuiven.          Vandaag hebben we 124 mile afgelegd.

 

Denali Highway: 

Tangle Lakes Campground:

Moose als leuke decoratie
Moose als leuke decoratie

Zondag 11 juni: Denali Highway - Hwy.8

 

Vandaag een droge start met wel heel veel laaghangende wolken nu maar hopen dat het onderweg héél mooi zal zijn zodat het weer (wederom) niet belangrijk is. De start is op mile 21 en de weg bestaat vanaf hier alleen maar uit Gravel en onderweg .... tig mooie uitzichten van Bergen tot meren tot dieren, het is een aaneenschakeling van super momenten vandaag en wij stoppen natuurlijk overal om te genieten, foto's te nemen en te filmen. Rond het middaguur stoppen wij bij de Mc. Laren Lodge waar ze een bord buiten hebben staan met "Dutch Apple Pie" als lokker voor de passerende toerist. Nou dus wij stoppen hier ook en het was een goede stop met lekkere koffie en heerlijk gebak. Het is een grote houten Lodge gerund door een jong stelletje dat erg vriendelijk en behulpzaam is. Ze hebben leuke mutsen in de verkoop dus de drie dames kopen een "warme oren muts". Na deze ontspannen pauze gaan we weer "on the road" om verder te genieten van de pure ruige natuur we stoppen oa Bald Eagles Zwanen, Sneeuwhoenders, Meeuwen, Eekhoorns en verder bij Joe Lake met geweldige weerspiegeling van het prachtige decor en gewoon weer heel vaak omdat het allemaal zo super is, ook al is het bewolkt het is hier echt genieten. Bij Campground Brushkana Creek nemen wij een plaats voor de                                                                                    nacht.                                                             Vandaag hebben we 85 mile Gravel verwerkt.

 

85 Gravel miles van de Denali Highway:

Resultaat van een Gravelweg en Regen bah bah
Resultaat van een Gravelweg en Regen bah bah

Maandag 12 juni: Denali Highway naar Cantwell

 

Gisteren in de avond en vannacht een hoop regen gevallen maar vanmorgen was het allemaal weer wat minder dus wij weer op pad voor het laatste stuk van de Denali Highway. Weer met verschillende stops o.a. bij een Drunken Forest dus een "dronken bos", dit zijn erg schuin hangende bomen langs de rivier. Dit is het gevolg van de afkalvende oevers, het is bijzonder om te zien maar ook wel jammer natuurlijk. Ook stoppen we op diverse mooie plekken en "knippen" heel Alaska aan elkaar hihi. Op het einde van de Denali Highway ligt Cantwell en wij dachten dat het een dorp zou zijn,voor we het gevonden hadden was het alweer voorbij en reden wij met de camper over de spoorlijnen zo een vliegveld op, maar onderweg wel een Moose met een tweeling van een paar maanden oud. Dus weer gekeerd en uiteindelijk kwam dan toch iets van bewoond in zicht en zijn we gestopt bij Mc. Kinley Creek waar we ons laten verwennen met echt lekkere Hamburgers en andere heerlijkheden. Na de lunch naar Denali NP om te informeren of we morgen een toer door het Park kunnen maken en gelukkig is er nog plaats voor 5 Brabanders. Nog wat boodschappen inslaan en een campground gezocht. Nu maar hopen dat het morgen mooi zonnig weer zal zijn.                                                                                                               Vandaag hebben we 93 mile gereden. 

 

Het laatste stuk Denali Highway en Cantwell:

Happy Dancing Moose
Happy Dancing Moose

Dinsdag 13 juni: Denali National Park

 

Vandaag een bustoer door Denali NP, op de parkeerplaats komen we al een erg uit de kluiten gewassen Moose tegen dus het begin is al goed. Wij boffen vandaag met een blauwe lucht en mooie witte wolken, het is wel wat fris maar alles beter dan regen wat hier de laatste dagen veel is gevallen als we de mensen hier moeten geloven. Nou wij zijn benieuwd wat we allemaal tegen komen, de bus vertrekt op tijd en de chauffeuse verteld geanimeerd over alles wat we tegen komen. Er zijn op bepaalde plaatsen stops om te genieten van de omgeving, maar ook onderweg als iemand dat vraagt worden er stops ingelast. De natuur is hier heel bijzonder en de uitzichten zijn echt GROOTS, we zien heel in de verte de Denali / Mt. Mc.Kinley liggen en de chauffeur zegt dat we goed moeten genieten want dit zal voor vandaag het beste moment zijn gezien de voorspelde bewolking voor later op de dag. Dus iedereen probeert een goede foto te nemen van de hoogste berg van Noord Amerika 6491mtr. Weer verder naar ons einddoel Eielson Visitor Center op Mile 66 waar we dan rustig kunnen genieten van de overweldigende natuur. Onderweg zien we Caribous, Grizzly's, Bald Eagles, Squirells en natuurlijk Moose. Bij Eielson maken we een wandeling over de bergkam waardoor we erg mooie vergezichten hebben met een blik op de Denali die (zoals voorspeld) met de top in de wolken zit maar toch is het hier echt heel mooi dus wij genieten volop van diverse mossen, planten, de omgeving en de Squirells. Na nog een bezoek aan de tentoonstelling in het Visitor Center melden wij ons weer aan voor de busrit terug naar de bewoonde wereld. Als we weer in de bus zitten zien we dit mooie natuurgeweld met een andere blik als vanmorgen en onderweg weer Wildlife natuurlijk en zomaar als Suprise zien we de Denali in volle glorie liggen zonder een wolkje aan de lucht, een mooiere afsluiting van deze dag hadden wij ons niet kunnen wensen. Als we het park uit zijn begint het weer te regenen.

                                           Vandaag 2 x 66 = 132 mile in de toerbus en 19 mile met de camper gereden. 

Denali National Park:

De Denali in de ochtend, dit zou het beste moment zijn vandaag.
De Denali in de ochtend, dit zou het beste moment zijn vandaag.
Het mooiste onderkomen wat we vandaag zien!
Het mooiste onderkomen wat we vandaag zien!

Woensdag 14 juni: Healy - Nenana - Fairbanks

 

Als eerste stop vandaag Healy, bekend van het boek en de film "Into the Wild". Natuurlijk een paar kiekjes in en bij "de bus" gemaakt, waarna we voor de pauze bij de naastgelegen brouwerij binnenstappen. Kei leuke tent, de 49ste State Brewery, waar ze gelukkig ook koffie en thee serveren, de koffie is nog wel van Douwe Egberts en dat zover van huis. Daarna weer verder tot aan Nenana, weer een vergeten dorp waar het leuk ronddolen is met een Museum in het station waar nog wel wat treinen per dag aankomen. Dan is het lunchtijd en daarvoor stappen wij hongerig bij The Rough Wood Inn binnen. Hier kom je ogen tekort, zo vol met grappige dingen en een authentieke "keuken" zowel de uitstraling als de maaltijd, het geheel is met veel liefde en humor ingericht. Heerlijk gegeten en gelachen met de beheerster/kok een aanrader voor iedereen die hier "toevallig" uit komt. Nenana is ook "wereldberoemd" door The Ice Bell Classic, de hele winter zetten mensen in op de datum en tijdstip waarop het ijs breekt in de Tananariver. Deze weddenschap loopt  gedurende de winter op tot duizenden dollars. Na deze verrassende stop gaan we verder naar          Fairbanks waar we de dag afsluiten met een heerlijke BBQ in zomerse temperaturen.                                                                                                              Vandaag hebben we 66 mile afgelegd.

 

Healy "Into the Wild" en 49th State Brewery, daarna Nenana:

University of Alaska / Museum of the North
University of Alaska / Museum of the North

Donderdag 15 juni: Museum dag in Fairbanks

 

De dag begonnen met wat "klusjes" zoals de was in machines stoppen en daarna in droogmachines, maar dan is alles weer fris en fruitig en kunnen we aan onze vakantiedag beginnen. We starten bij "University of Alaska/Museum of the North". Dit is een bijzonder strak, modern en mooi gebouw met een goede tentoonstelling over het land, de cultuur en Kunst van Alaskaanse kunstenaars. Na wat uurtjes doorgebracht te hebben tussen alle "schatten" gaan we op weg naar het volgende en wel het "Ice Museum" het is er echt koud, lekker ver onder nul en we krijgen allemaal een thermo jas aangeboden. Eerst een film over hoe ze die grote brokken ijs zagen en vervoeren waar dan de IJssculpturen van gemaakt kunnen worden, sommigen wegen wel 3 ton. Daarna mogen we in de "vriescel" waar een aantal sculpturen staan voor de toerist om foto's te maken en tot slot is er een IJsbaan waar je op een sleetje naar beneden kunt scheuren. De dag afgesloten met een lekkere maaltijd op de campground en gezellig na kletsen over weer een leuke dag.

                                                                         Vandaag hebben we ongeveer 30 miles gereden

"Museum of the North" and "Ice Museum" Fairbank:

The Alyeska Pipeline at Pump Station nr. 9
The Alyeska Pipeline at Pump Station nr. 9

Vrijdag 16 juni: North Pole - Alyeska Pipeline 

 

Vandaag weer richting Paxson/Glennallen, de eerste stop in North Pole en natuurlijk een bezoek aan Santa Claus. Ja wij gaan even de echte "toerist uithangen". Het is hier gewoon 365 dagen per jaar Ker(st)mis, jeeh als je hier werkt wil je met Kerst helemaal niets nog geen kaart pffh wat een drukte met frutsels, kleuren, glitter, ballen, hangers, bellen en daar tussen in zit Santa Claus.

Wij gaan verder en komen langs mooi natuurschoon met de lunchstop aan Lost Lake, erg groot snap niet dat iemand dat kwijt kan raken hihi. Twee mooie stops voor The Alyeska Pipeline, de eerste bij de kruising met de Tanana River, hier gaat The Pipeline over de rivier.

De Pipeline heeft een totale lengte van 800 mile (1280km) en de doorsnee is 48 inch (1.22mtr) de bouw begon op 27 maart 1975 en de eerste olie liep door de pijplijn op 1 augustus 1977.

De volgende stop is bij Delta Junction, het punt waar de Alaska Highway (vanuit Canada) kruist met de Richardson Highway. Wij vervolgen onze weg tot aan de tweede stop bij The Pipeline en deze is bij Pompstation 9 hier gaan de buizen onder de weg door een heel bouwwerk zeg. Hier heb je een ontzettend mooie view aan alle kanten waar je kijkt. De dagtrip eindigt vandaag bij de Campground  van Statepark Paxson Lake.                           Vandaag 165 mile onderweg geweest.

 

 

 

Santa Claus village North Pole:

The Richardson Highway and The Pipeline: 

Stukje van de Bridal Veil Falls in Thompson Pass
Stukje van de Bridal Veil Falls in Thompson Pass

 

Zaterdag 17 juni: Wortington Glacier - Thompson Pass - Valdez

 

Op weg naar Valdez langs The Wortington Glacier en over Thompson Pass, weer een mooie route vandaag. Als we goed en wel onderweg zijn loopt er een super mooie grote Wolf in de graskant langs de weg. Helaas heeft niemand een camera bij de hand, verder over de Richardson Hihgway tot aan de gletsjer van de dag Wortington (die helaas ook geslonken is). Toch genieten we (ondanks het mindere weer) van de IJsmassa die hier ligt en de ruige omgeving. Na een tijdje besluiten we dat het tijd is om verder te gaan richting ons einddoel. Als we door Thompson Pass rijden moeten we natuurlijk stoppen bij Bridal Veil Falls en Horsetail Falls, kijk die komen van zo'n hoogte dat je altijd nat wordt van het opspattende water dus het beetje regen dat er valt kan er ook nog wel bij. Het is wel imponerend om tussen die hoge rotswanden te staan en lijkt onze camper meteen niet meer zo groot. De watervallen zijn wel luidruchtig maar echt mooi, dus nog even genieten want misschien zien we ze nooit meer. Dan uiteindelijk toch verder op weg naar Valdez, het eindpunt voor vandaag en ook de plek waar we een paar dagen blijven voor een Boottrip en een Helicoptervlucht. Het weer is niet alles, mist hangt laag boven de weg en in de regen rijden we Valdez binnen op zoek naar Campground Bear Paw, deze is aan de haven en lekker dicht bij alles dus we kunnen de meeste dingen te voet doen. Na het eten lopen we langs de haven en kijken naar de vele mooie boten die hier liggen en stappen een kroegje binnen voor een drankje. Dan is het weer bijna tijd om in ons mandje te kruipen.                                                                                                                       Vandaag hebben we ons 181 mile verplaatst

Drijfijs "bezet" door Bering meeuwen (Glaucous Winged Gull)
Drijfijs "bezet" door Bering meeuwen (Glaucous Winged Gull)

 

Zondag 18 juni: Colombia Glacier tour

 

Vandaag ook nog lage bewolking dus ons idee van een "Helicopter tour" laten we even liggen. Bij de boten gaan kijken, er is nog plaats op een boot EN op het water (Prince William Sound) is er beter zicht, dus vandaag met de boot naar de Columbia Glacier. Onderweg een diversiteit aan Sealife o.a. Otters, Zeeleeuwen, Meeuwen, Stern, Zeehonden, Walvissen en dat alles omringd door heel veel drijfijs. Het is niet ze heel koud vandaag en soms komt het zonnetje ook nog tevoorschijn wat de kleur van al het ijs feller maakt wat dan weer mooi is voor foto en film. Omdat er zoveel ijs rond drijft waaronder hele grote stukken kan de boot niet heel dicht bij de gletsjerwand komen dat is wel erg jammer, maar ondanks dat hebben we genoten van al dit natuurschoon. Rond 17 uur worden we weer in de haven "gedropt" en lopen we voldaan richting onze campground. Vanavond door de haven op pad naar een restaurant waar we onder het genot van Live muziek onze buikjes vullen en nog wat drinken. Dan is het weer tijd om onze nestjes op te zoeken zodat we morgen weer fris en fruitig aan een nieuw dag te kunnen beginnen.                    Vandaag hebben we 0 miles gereden. 

Naar de Columbia Glacier door The Prince William Sound:

 

Wat IJs foto's extra omdat ik niet kan kiezen:

 

De avond in Valdez:

Op weg naar de Valdez Glacier
Op weg naar de Valdez Glacier

Maandag 19 juni:

 

Eerst naar Old Valdez gereden in de hoop hier een aantal Bald Eagles te spotten bij de Oil Terminal. Hier is het eindpunt van de Alyeska Pipeline, even rond gereden en een paar keer uitgestapt maar niet veel Eagles vandaag. Op de terugweg zien we het bord van VS Helicopter Tours en het weer klaart op dus misschien toch een mogelijkheid vandaag. Meteen gaan vragen of we een Tour kunnen maken, nou dat kan en we boeken 2 Heli's om naar de Valdez Glacier te gaan met een gemiddelde snelheid van 130km per uur. Na een mooie tour door en tussen de bergen komt de Glacier in zicht waar we gaan landen, mooi blauw ijs met rode stukken (gletsjer alg) en diverse "spelonken" waar het gletsjerwater met kracht door stroomt. Op de gletsjer moeten we wel een beetje voorzichtig zijn en niet op de helder blauwe stukken ijs lopen, die zijn zachter dan de rest dus gevaarlijk. Het is een mooie stille wereld en wij voelen het als bijzonder dat we hier zo met ons vijven kunnen rondlopen, echt een heerlijk moment in deze spectaculaire omgeving. Soms horen we hevige knallen uit de gletsjer komen, dit is het geluid van een schuur die in de enorme ijsvlakte ontstaat. Ook zien we nog een kleine lawine naar beneden komen. Helaas komt ook aan dit        geweldige moment een einde en moeten we terug naar de bewoonde wereld, maar we hebben wel                                                                                   1½uur volop genoten.                                                                     Vandaag 30 mile gereden 

 

Old Valdez:

Tour to the Valdez Glacier: 

Regenachtige start van 110 Zee mijl.
Regenachtige start van 110 Zee mijl.

Dinsdag 20 juni:

 

Vandaag een extra vroege start van de dag, wij moeten ons 05.30uur melden bij de AMH (Alaska Marine Highway) voor onze overtocht van Valdez naar Whittier. Na de controle "we stand in line" tot we om 06.15uur de ferry op mogen rijden en geloof het of niet ook 8 jaar geleden was deze "ferry dag" zeer regenachtig zo ook vandaag!! Het zal dus een luie dagtrip worden en hopen dat als we op Kenai aan land gaan het weer opgeklaard zal zijn. De boot vertrekt op tijd en de eerste Otters komen langs dobberen, wat Dolfijnen (Dall Porpoice) en 2 keer een Humpback Whale.

De trip zal ± 8uur duren waarvan we de meeste uren helaas binnen zitten, gewoon omdat het buiten "geen weer" is. De lunch gebruiken wij in het restaurant en nemen er de tijd voor, want wat moeten we anders?! In de middag ontdekt Johan een bijzondere vogel de "Surf Scoter", grappige naam voor een Surf-Zee Eend. Ook worden we nog verwend met een aantal Orca's en een hele zwerm Black Legged Kittiwake (Zwartpoot Drie-teen Meeuw). Eindelijk rond de klok van 15uur        rijden we de boot af om door de treintunnel naar Soldotna te gaan waar we overnachten op            Campground Cenntenial.                                                              Vandaag 113 mijl gereden  

Clam Gulch Beach and Mnt. Redoubt
Clam Gulch Beach and Mnt. Redoubt

 

 

Woensdag 21 juni: 

 

De langste dag van het jaar vandaag, maar het is hier meer dan 20 uur licht per dag dus wij hebben geen weet van een "lange dag", ze zijn allemaal even lang en licht.

Vandaag rijden wij van Soldotna naar Homer en maken onze eerste stop bij "Clam Gulch Beach" hier steken de locals Clams dat zijn grote mosselen in langwerpige schelpen. Wij genieten van het strand en de mooie overkant waar we een aantal Volcano's van de "the Ring of Fire" zien. Wij hebben vanaf hier zicht op Mnt. Iilama 3053mtr. hoog en 83km ver, Mnt. Redoubt 3108mtr. hoog en 86km ver en Mnt Spurr 3383mtr. hoog en 136km ver. Het is lekker weer en dus heerlijk op het strand, we zoeken stenen, schelpen en sporen. Er zit een jonge Bald Eagle op het strand lekker in het water te spelen tot wij te dicht naderen dan gaat hij er vandoor. Daarna weer verder met nog een stop waar wij een fantastische blik hebben op Mnt. Iilama waar we natuurlijk weer van moeten genieten. Dan door naar Homer waar we de camper op een Campground op The Spit zetten. Na alles aangesloten te hebben lopen wij langs de haven en genieten van een paar Otters en stappen even bij The Salwty Dogw Saloon binnen om wat te drinken en natuurlijk een paar Dollars aan het plafond te pinnen. 

Na de avondmaaltijd pakken we alvast al het nodige in onze rugzakken en zorgen dat alle batterijen van de camera's zijn opgeladen voor morgen, want dan gaat het gebeuren, we gaan weer een hele dag tussen de Grizzly's van Katmai NP lopen.                           Vandaag hebben wij ons 75 mile per camper verplaatst.

Natuurlijke bewoner van Katmai, de Grizzly Beer
Natuurlijke bewoner van Katmai, de Grizzly Beer

Donderdag 22 juni:

 

Als wij ons melden voor de trip naar de Beren van Katmai NP worden wij teleurgesteld, het is aan de kust van Katmai te mistig om te landen dus alles wordt met een paar uur uitgesteld. Maar gelukkig komt Chris Day ons verrassen en vraagt of we mee gaan ontbijten bij "Wild Honey". Chris was samen met haar man Ken de vorige eigenaar van Emerald Air Services en zij was 8 jaar geleden onze gids, het was een leuk weerzien. Eindelijk rond half 11 kunnen we dan toch de lucht in, na een uurtje vliegen landen we op het water en kan ons avontuur beginnen. Al snel komen er Beren in beeld en wij genieten, want hier zijn we voor gekomen. Ze spelen met elkaar, liggen lekker lui te doen en steken het water over. Kortom ze houden ons in beweging, ook het water doorwaden hoort er dus bij om dichter bij de beren te komen. Wij nuttigen onze lunch op een boomstam midden in de mooie natuur van Katmai met zicht op de Hallo Glacier. Het blijft een geweldige ervaring om zo dicht bij deze grote lobbesen rond te lopen. Wij steken weer een riviertje over, met de Hipboots" hoog en lopen zo weer dicht bij de Knuffels die hier wonen. De Bald Eagles zitten hier in de bomen te wachten tot de Zalmen binnen komen zwemmen, de hele Katmai bevolking moet nog even geduld hebben, maar dan kunnen ze de buiken rond eten en vet opslaan voor de komende winter. De Grizzly's zijn echt imponerend, ze hebben wel een heel hoog knuffel gehalte maar toch beter niet uit proberen. Zelfs de gezellig rollende "dame" ziet er heel erg lief uit, maar ben bang als we mee gaan doen dat de dag dan een foute afloop krijgt. Ook aan deze super dag komt een einde en moeten wij weer terug richting bushplaine om terug te keren naar de bewoonde wereld. We vliegen nog over een paar mooie gletsjers, fel gekleurd gletsjerwater en de mooie natuur van Katmai NP. Rond 19 uur zijn we weer terug op het vaste land waar we deze bijzondere dag afsluiten met een heerlijk diner bij Captain Paddy's op de Homer Spit.                                                                                                                                                                                                                    Vandaag 38 mile gereden.

Good start of the All American Foodday!
Good start of the All American Foodday!

Vrijdag 23 juni: 

 

Wij maken vandaag een All American Food Day en starten met een zeer uitgebreid ontbijt bij Cosmic Kitchen. Echt een heerlijk maar zeer uitgebreid ontbijt pfffh, als lunch kopen wij Blueberry Pie, de punten vallen natuurlijk ook weer erg groot uit zodat wij hier ook weer twee keer van kunnen smullen. De dag sluiten wij dan af met een BBQ waarop vreselijk grote Steaks komen te liggen, als er in de 3 voorgaande weken geen kilo's zijn aangekomen dan vandaag wel in ieder geval.

Na het ontbijt gaan wij een stuk van East End Road verkennen, hier spotten wij een Coyote, en terug over de Old East End Road, deze loopt dichter langs de kust van de Katchemack Bay en heeft mooie uitzichten. Daarna gaat het richting de Skilak Area, onderweg stoppen bij een autokerkhof om wat originele nummerplaten te scoren. Hilariteit alom als ik bij een oude bak een leuke plaat zie en aangeef dat ik die graag wil hebben "no ma'm that's the car from my dad and he still uses it daily" oeps foutje hihi. Onderweg spotten wij meerdere Elanden waarvan een met 2 jonkies en heel mooi een Bull Moose die lekker aan het zwemmen is. Op de campground Upper Skilak komt de BBQ tevoorschijn voor de Steaks en Hamburgers te bakken, als bijlage een heerlijke gezonde salade en een grote schaal chips (real american). Na het eten lopen we nog even naar Skilak Lake voor een geweldig mooie zonsondergang.                                                                Vandaag 151 mile gereden.  

Hidden Creek Overlook
Hidden Creek Overlook

Zaterdag 24 juni:

 

Vandaag gaan we naar Seward maar we moeten eerst nog een stuk gravel Skilak-road wegwerken. Eigenlijk niet zo erg want het zit hier (alweer) vol met mooie uitzichten, dus diverse stops wat helemaal geen straf is. De eerste stop is bij Hidden Creek nou dat is de moeite waard, daarna verder en de koffiestop maken we bij "Daves Creek" waar de Eagles, Artic Tern en de vele Gulls voor een geweldige ontvangst zorgen. De omgeving is supermooi dus van de koffie genieten we op vele manieren, wat is het leven toch geweldig in dit mooie land. Uiteindelijk komen we in Seward waar we eerst een campground zoeken en dan verder gaan naar het stadje om een boottrip te reserveren voor morgen. Daarna genieten in de haven van de otters, meeuwen en de vissers die binnen komen met hun "Catch of the day". Geweldig om te zien wat er gevangen is, hoe groot sommigen zijn en al die mensen die de vissen ter plekke fileren zelfs kinderen gaan aan de slag met hun zelf gevangen vissen echt leuk om dat te zien. Bij een restaurant ploffen wij in de zomerse zon op het terras en laten ons verwennen met "Fish and chips" en wat te drinken. Nu we toch hier zijn nog maar even wat shoppen voor onszelf en de thuisblijvers en dan is het tijd om de campground weer op te zoeken voor een rustige avond, want morgen moeten wij vroeg uit de veren voor het Sealife.                    De afstand vandaag is 86 mile