EINDELIJK DAN TOCH NAAR CANADA!!!!!

Al jaren staat Canada als reisbestemming op onze verlanglijst, in juni 2006 willen we 4 weken samen met onze vriendin Grace door British Columbia en Alberta gaan reizen.

We beginnen met een ruime camper uit te zoeken omdat we met 3 volwassenen toch bijna 4 weken samen in een beperkte ruimte moeten leven. We nemen contact op met Askja reizen en deze regelen voor ons een ruime camper, de vliegtickets en wat hotelovernachtingen, alles tot volle tevredenheid.

We vertrekken op zaterdag 3 juni en vliegen terug op zaterdag 1 juli.
 

The Maple Leaf
The Maple Leaf


 

Yes, yes, yes, het is 3 Juni en de vakantie begint!!!!!!!!!

Omstreeks 10.45uur vertrekken we samen met Grace naar Schiphol, om 16.25uur gaan we de lucht in voor onze lange zit samen met nog een goede 300 reizigers, we vliegen met een Airbus 330-200 van de Canadese maatschappij Air Transat. We verlaten Nederland en zetten koers richting Engeland – Schotland – IJsland – Groenland en dan komen we al boven Canadees grondgebied, maar dat is zo groot dus we zijn er nog lang niet. Omstreeks 00.30uur krijgen we nog een lunch? aangeboden waarna we om 01.45uur landen in Calgary en is het in een keer weer zaterdag 17.45uur. We zoeken een taxi en laten ons naar Hotel Ramada Downtown brengen waar we toch redelijk moe aankomen. We frissen ons wat op en gaan toch maar wat eten om ons aan te passen aan de Canadese tijd. Maar als het 22.00uur is (voor ons 06.00uur) gaan we toch maar slapen want we zijn al bijna 24 uur in touw geweest.
Het is vandaag zomers weer met temperatuur rond de 25°.Door een klik op een foto in een serie komt de foto groot in beeld, een slideshow is ook mogelijk.

Onze eerste dag in Calgary

Calgary down town
Calgary down town

Zondag 4 juni

Na een onrustige nacht van een aantal keren wakker worden (tijdsverschil) en weer inslapen staan we omstreeks 06.30uur op. We douchen en rommelen wat aan tot we op pad gaan om ons ontbijt in de Calgary Tower te gaan gebruiken. Helaas is het ontbijt al volgeboekt en reserveren we dan maar voor de lunch, we gaan in de stad een wel heel groot ontbijt nuttigen en gaan daarna The Olympic Plaza bewonderen, heel bijzonder is dat alle klinkers van de bestrating rond de Plaza allemaal voorzien van de namen van alle deelnemers aan de winterspelen van 1988. Daarna gaan we naar The Family of Man, een beeldengroep in brons van ± 9mtr. hoog, heel erg mooi. Daarna brengen we een bezoek aan de Devonian Gardens, op de bovenverdieping van een shoppingcenter is een grote tuin inclusief watervallen ingericht. Dan is het alweer tijd voor onze gereserveerde lunch in The Calgary Tower, niet dat we veel honger hebben maar we willen toch vanaf grote hoogte (160mtr.) de stad en omgeving langs zien komen terwijl we van onze lunch genieten, het uitzicht is prachtig. Na de lunch gaan we via China Town naar Eau Claire Market en genieten van alles wat de stad te bieden heeft. Omstreeks 15.30uur gaan we terug naar het hotel omdat we toch wel moe zijn (voor onze biologische klok is het dan ook alweer half 12 in de avond). Grace gaat in haar bedje omdat ze nog last heeft van een stevige verkoudheid. In de avond gaan Huub en ik op pad om iets te eten, lopen naar Eau Claire Market waar we uit de vele restaurants Joey’s Tomatos kiezen voor een heerlijke Italiaanse maaltijd. Omstreeks 23.30uur gaan wij ook slapen, morgen gaan we de camper ophalen en kan onze rondreis beginnen.
Ook vandaag is het ± 25°.

De camper ophalen bij Canadream
De camper ophalen bij Canadream

 

Maandag 5 juni

07.00uur opstaan, douchen en ontbijt, daarna nemen we contact op met Canadream en gelukkig kunnen al meteen komen om de camper op te halen. Na alle formulieren en uitleg m.b.t. de camper en het rijden maken we onze koffers leeg en ons avontuur kan beginnen, de camper is ± 9½mtr. lang, 2½mtr. breed en heeft een “slide out” dus meer ruimte als we op een campground staan.

Eerst gaan we de tank helemaal vol gooien en de nodige boodschappen inslaan. Daarna eten we iets in een Irisch Pub/Restaurant en dan gaan we op pad richting Canmore. We verlaten Calgary over de Highway en als we de stad achter ons laten is het al meteen rustig op de weg, je rijd in no time van de stad de mooie natuur in. De Rocky’s zijn al te zien en we genieten zo dat we de aanwijzing Canmore helemaal niet gezien hebben en meteen aan de gate van Banff National Park staan, nou dat is niet zo erg, we kopen een Parkenpas en rijden naar campground Tunnel Mountain, omdat we volop water hebben en alles goed is opgeladen nemen we deze campground zonder hook-up, dit is midden in de bossen en het is er heerlijk rustig. Hier worden we ontvangen door een hele kolonie Columbian Squirrels, ze zijn heel grappig en totaal niet bang voor mensen komen dus dicht bij en zitten zelfs op de tafel en banken. Onze eerste avond op een campground en we genieten van de mooie Canadese natuur.
Het was een zonnige dag met 25° en we hebben 141km gereden.

Mooi uitzicht en leuke auto's
Mooi uitzicht en leuke auto's

Dinsdag 6 juni

Rond 07.00uur opgestaan, de zon laat zich al zien maar vannacht is het toch fris geweest dat komt natuurlijk door de hoogte. Na het ontbijt nog even buiten van de zon genoten en omstreeks 09.30uur gaan we dan op pad naar Banff. Hier aangekomen parkeren we de camper en gaan we naar de Tourist Information, hier worden we vriendelijk te woord gestaan waarna we wat rondkijken in het leuke stadje dan gaan we op weg gaan naar Bow Falls, hier is het mooi en een heerlijk verfrissend door het water, we maken koffie en gaan daarna op weg naar The Fairmont Banff Springs. Verder stoppen we bij de Hoodoos en lopen daar de trail, dit zijn pilaren ontstaan door erosie van wind en zand, de pilaren die er nu nog staan zijn van een andere zandsoort dan al het zand dat weg is gevaagd. De Hoodoos zijn bijzonder om te zien en de omgeving is ook mooi, zeker het uitzicht op de rivier diep in het dal. Daarna gaan we naar Johnstone Canyon en lopen de trail door de kloof, eerst komen we bij de laagste waterval waar je door een doorgang in de rotsen (gemaakt door het water) dicht bij de waterval kunt komen, waar je dus heerlijk opgefrist word door het hoog opspattende water, verder lopend komen we bij de hoogste waterval en dit was de wandeling meer dan waard. Op de weg terug naar beneden komen we een hele grote Raaf tegen, omdat we net een appeltje eten kijken we of de Raaf appels lust, nou hij wil wel appel en gaat het stuk verstoppen en komt meteen terug voor meer om zijn voorraad op peil te houden, het is mooi om te zien hoe de vogel jongleert met de stukken appel en deze goed verstopt en toedekt met houtjes en blaadjes. Verder op onze route worden we verrast door de eerste grote dieren, Bighorn Sheeps lopen lekker langs de weg te grazen. Wat we vandaag allemaal hebben gezien aan dieren: Eekhoorns – Bald Eagle – Bighorn Sheeps – Raaf en een heel klein mooi vogeltje, Yellow Threat. We nemen vandaag een plaats op Campgroud Lake Louise Trailground.
Het weer was weer goed, zo rond de 20°, vandaag hebben we 86km. gereden.

Moraine Lake
Moraine Lake

 

Woensdag 7 juni

Vannacht is het weer koud geweest maar bij het opstaan komt de zon alweer tevoorschijn, dus het beloofd een mooie dag te worden. Vandaag gaan we naar Lake Louis en dan bedoelen we het meer. Hier is het mooi maar toch wel zeer toeristisch, we schieten wat mooie plaatjes en Huub filmt wat en we besluiten naar Moraine Lake te gaan. Als we aan de rand van het meer genieten van de koffie en de thee krijgen we bezoek van een Eekhoorn die wel iets lekkers lust en besluit om mijn theezakje weg te halen, hij gaat er mee op een grote kei zitten en begint te knabbelen, maar het is toch niet wat hij verwacht en laat het zakje voor wat het is en huppelt vrolijk rond in de hoop op een lekker hapje. We beginnen aan een tocht langs het meer, hier genieten we van wel hele mooie uitzichten, het meer ligt echt geweldig, omringd door tien hoge bergen allemaal rond de 3000mtr. De benaming “Valley of Ten Peaks” is dan ook niet overdreven, het is overal net een ansichtkaart. Op de terugweg hebben we een bijzondere ontmoeting, we lopen rustig door het bos en komt er zomaar een Ree tevoorschijn, wij blijven stil staan en nemen de film en fotocamera in de aanslag, de Ree kijkt ons rustig aan en komt nog dichter bij, op hooguit 3 meter van ons vandaan staat zij gewoon wat te eten en te poseren voor ons en ons alleen, GEWELDIG!!! Na enige tijd loopt ze weer rustig de bossen in zonder ons nog een blik waardig te gunnen en laat ons vol verwondering achter.

Rond 13uur zijn we dan klaar om aan de beroemde Ice Field Parkway te beginnen, we zijn blij dat we dit in het begin van de vakantie rijden omdat we dan nog niet helemaal vol zitten met alle overige mooie indrukken die we zeker nog tegen zullen komen. Als we goed en wel onderweg zijn zien we al meteen een groep Bighornsheeps, erg mooi om de dieren van zo dichtbij te kunnen bekijken. Als we een theepauze inlassen bij Bow Glacier, wederom een plaatje om stil van te worden, komen er een aantal vogels bij ons op de thee. Het zijn Nutcrackers die komen bedelen om koekjes, ze zijn best brutaal en komen de koekjes van de tafel halen, dit levert wel een aantal leuke foto’s op. Na de pauze gaan we verder over de “mooiste bergweg ter wereld” en zoeken ondertussen naar een Campground voor de komende nacht. Maar helaas de campgrounds die we passeren zijn allemaal nog gesloten, dus rijden we maar door en genieten ondertussen van al het prachtige natuurschoon. Als beloning voor de (veel te) lange rit komen we hier onze eerste Zwarte Beer tegen, deze staat zich langs de weg heerlijk vol te eten met mals gras en lekkere bloempjes. Geweldig dat die dieren hier zomaar rondscharrelen, helaas moeten weer verder als we nog ergens onze camper willen parkeren voor de komende nacht. We zijn inmiddels al bij het Ice Field Parkway Center aan gekomen en nog steeds geen camping die “open” is gevonden, bij het centrum wijzen ze ons naar de eerstvolgende campground die open zou zijn Jason Creek. In juni zijn er nog veel campgrounds gesloten blijkt nu, op Jason Creek is nog een plaats vrij maar er zijn geen faciliteiten dus geen douches, geen aansluiting voor stroom of water. Dat zou niet zo erg zijn maar onze watertank is leeg, geen probleem onze camper staat naast de rivier dus wij hebben water genoeg. We scheppen water uit de rivier en beginnen met koken, eten gezellig buiten met boomstammen als tafel, de zon schijnt nog en het leven is hier prima. Het was een “geweldig mooie dag”!
Wat hebben we vandaag gezien: Eekhoorns, Ree, Bighornsheeps, bijzondere vogels en onze eerste Zwarte Beer.
We hebben vandaag prima weer en onbedoeld 247km. gereden.

Oppassen voor de Elks met jonkies
Oppassen voor de Elks met jonkies

 

Donderdag 8 juni

Als we om 07.00uur opstaan is er nog geen zon en is het nog een beetje fris maar dat is niet zo erg, we genieten toch wel. Omstreeks 08.20uur verlaten we de campground en rijden richting Jasper, bij de Sunwapta Falls maken we een wandeling naar de waterval en daarna door een erg mooi bos. We vervolgen onze weg en stoppen bij het uitzichtpunt Goats and Glaciers, nou de gletsjers zien we liggen maar snappen niet zo goed wat er op een geit moet lijken tot we een grote witte Mountain Goat zien lopen, blijkt dat die hier thuis horen in een eigen leefgebied. Als we verder rijden steekt er in de verte een groot dier de weg over het lijkt op een grote kat zo van een afstand, als we bij het punt aankomen waar de katachtige overstak is er natuurlijk niets meer te zien maar de boeken leren ons dat de Cougar en Lynx hier nog voorkomen. We vervolgen de Ice Field Parkway en genieten nog steeds van alles wat de natuur te bieden heeft, bij de Athabasca Falls stoppen we weer om ook hier de trail te lopen, deze is niet zo lang maar de waterval is heel indrukwekkend door de kracht waarmee het water tussen de rotsen stroomt, er zitten verschillende “pots” in, dat zijn uithollingen in de rotsen die door de kracht van het water zijn uitgesleten. Erg mooi allemaal je loopt door een oude kloof waar vroeger de rivier doorheen stroomde die heeft na verloop van tijd een andere loop gemaakt, nu is in de kloof duidelijk te zien hoe het gesteente in lagen is uitgesleten door jaren hard stromend water te weerstaan. We rijden verder en zien een mooi elegant Hert lopen, altijd bijzonder. Onderweg gaan we eerst bij een supermarkt wat inkopen doen en rijden dan Jasper in waar we naar Campground Whistlers gaan, de naam komt van de omringende bergen Whistler Mountains. Als we bijna bij de campground zijn staat er een hele rij auto’s en campers langs de weg, wij stoppen ook en lopen naar de overkant van de weg waar we nog net een moeder Beer met 3 jonkies de bossen in zien verdwijnen. Bij het inchecken krijgen we een waarschuwing om voorzichting te zijn als we een Elk (Wapitihert) zien omdat het nu de tijd is voor jonkies en dan zijn de moeders natuurlijk minder vriendelijk voor de mensen. Als eerste gaan we de watertank vullen en rijden naar plaats H61 en sluiten de stroom en afvoer aan, we kunnen beginnen met het maken van een welverdiend kopje koffie denken we, maar al na een paar minuten is er paniek op de campground een of andere dwaas heeft zijn hond los en die begint een Elk uit te dagen, nou het is een hele consternatie en race rond de tafels en banken met een hoop geroep van mensen dat die hond aan de lijn moet. Dus water van het vuur en op pad met foto en filmcamera, na enige tijd heeft de eigenaar dan zijn hond gevangen en de Elk’s komen tot rust evenals het leven op de campground. Nou dan maar terug naar de koffiepot en kunnen we rustig buiten zitten.

Wat hebben we vandaag gezien: een onbekende Katachtige – Hert – Mountain Goat – moeder Beer met jonkies en Elk’s.
We hebben vandaag 89km. gereden.

Een heerlijk plekje op Campground Whistlers
Een heerlijk plekje op Campground Whistlers

 

Vrijdag 9 juni.

Als we opstaan valt er wat regen, niet veel maar zo’n klein beetje miezer, het is lekker fris en de natuur is dan wel heel erg groen en mooi. Na het ontbijt gaan we op weg naar Maligne Lake, als we de campground afrijden zien we al meteen 6 Elk’s lopen en grazen, langs de weg staat er een ongeduldig te springen en te trappelen omdat ze wil oversteken naar de plek waar haar jong is. Als we gepasseerd zijn steekt ze rustig de weg over, het zijn mooie en grote dieren. Na een tijdje gereden te hebben zien we 2 herten in de berm staan te grazen, geweldig!! De regen is opgehouden dus gaan we de weg af om een stuk te lopen in de Canyon, we lopen tot de 4de brug en gaan dan terug want het begint weer te regenen, daardoor is het pad glad aan het worden. We drinken eerst maar een kopje koffie en rijden dan verder naar ons doel. We komen langs Medicine Lake, dat is de overflow van Maligne Lake, er staat al veel water in het eerste gedeelte maar achteraan kan er nog veel smeltwater bij, hier staat een touringcar die even niet heeft opgelet de bus staat helemaal vast op een afscheiding tussen de weg en de parking. Bij Maligne Lake aan gekomen is het zicht beperkt door laag hangende regenwolken en het zicht is daardoor grijs. Dit is jammer maar het is de natuur en daar kun je niets aan veranderen. We lopen wel een stuk langs het meer en komen een familie Candian Goose’s tegen. Een stukje verder zien we een klein vogeltje snel aan komen vliegen en dit duikt zo het meer in en komt een heel stuk verder weer boven waar het even blijft dobberen om daarna weer op te vliegen en het water in te duiken, dit blijkt een American Dipper te zijn, dat is een voordeel van Canada overal staan borden met uitleg wat je ziet of kunt zien. Wij rijden richting campground, onderweg stoppen we om iets te eten zodat we op de campground niet meer hoeven te koken. Rond 22.00uur worden we verrast door een groep Elk’s die rond onze camper lopen te grazen. Het is een mooi gezicht om in de avondschemering 6 van die grote dieren langs je deur en ramen zien te lopen, ze grazen rustig door ook als Huub stil met zijn filmcamera naar buiten gaat om dit vast te leggen. Het is een mooie afsluiting van de dag als er een moeder Elk met kalfje aan komt lopen.
Wat hebben we vandaag gezien: Elks – Herten – Canadese Ganzen en een American Dipper.
We hebben vandaag 113km. gereden.

De vlag van British Columbia
De vlag van British Columbia

 

Zaterdag 10 juni.

Als we ontwaken staat de zon ons al toe te blinken, het beloofd een mooie dag te worden. Na het ontbijt en de afwas gaan we met de camper naar de doucheruimte, dit is echt ver weg daarom gaan we maar douchen voor we het park verlaten, hebben we meteen 2 vliegen in een klap, we zijn gewassen en ook meteen dicht bij de uitgang. Het is nu 10.00uur en we rijden de campground af en zien meteen alweer diverse Elks lopen en staan grazen, dan gaan we richting Mount Robson waar we om 10.30uur de grens met British Columbia over gaan en zo in een keer 25 uur in onze dag hebben omdat hier de klok verzet moet worden. Bij het Mnt. Robson info center maken we een koffiestop en we vergapen  ons aan de berg die wel erg hoog, 3954mtr. helaas zit de top (zoals bijna altijd) in de wolken maar dat maakt het er niet minder mooi om. Omdat we vandaag een behoorlijk stuk moeten rijden tot aan Wells Gray park vervolgen we onze weg en bij Tete Jaune Cache rijden we Highway 5 op richting Clearwater. Het is voornamelijk een dag van kilometers maken met als leuk moment van de dag "De theepauze", deze maken we bij een Squirrel kolonie, er staat een waarschuwingsbord voor de gaten die ze gemaakt hebben en inderdaad als je niet kijkt waar je loopt zit je zo met je schoen in een van de gangen. Ze zijn wel gewend dat hier veel mensen komen en zijn meteen aanwezig als er iets te eten op tafel komt. Echt bang zijn ze niet want als je niet van plan bent om ze iets te geven komen ze aan je schoenen krabben om te laten merken dat ze er zijn, ze gaan vrolijk op hun achterpoten staan om iets eetbaars in ontvangst te kunnen nemen. De kleintjes vermaken zich met dollen en stoeien op het veld en schieten de gangen in om even later weer uit een andere in/uitgang te voorschijn te komen, het is een lust om naar te kijken. Ook spotten we hier een mooie Stellers Jay, dit is een prachtige konings blauwe vogel en de Nationale vogel van Canada, die zich na wat moeite goed laat fotograferen. Het is nu 15.00uur en we moeten verder willen we nog een campground vinden op een behoorlijk tijdstip.

Omstreeks 17.30uur komen we in Clearwater aan waar we een plaats nemen op Clearwater Valley Resort, een prima plek. We gaan even mailen naar de thuisblijvers dan kunnen we beginnen met de BBQ. Het weer heeft vandaag z’n best gedaan en het is heerlijk weer om de hele avond buiten door te brengen zonder een hele dikke trui, het koelt niet zo snel af vandaag. Het is nu 20.00uur en het vuur brand goed nu is het wachten tot het begint te smeulen zodat we het vlees (in alu bak) kunnen bakken, nou het was een groot succes met het eerste vlees dat in de fik vliegt, de vlammen komen gewoon langs de alu bak naar het vlees dus het volgende hebben we in folie gedaan en toen ging alles goed. Het was een geslaagde avond en rond 22.45 gaan we opruimen. Dit was een goede afsluiting van onze 1ste week in Canada en we hebben er nog 3 te gaan. Maar die vliegen natuurlijk voorbij dus GENIETEN van alles wat we nog tegen komen.
Wat hebben we vandaag gezien: heel veel Elks en ook heel veel Eekhoorns 5 mooie Cows en een heel grote Bull.
We hebben vandaag 352km. gereden.

Lupine en Paintbrush
Lupine en Paintbrush

 

Zondag 11 juni.

De zon staat hoog aan de hemel als we om 08.00uur opstaan. Vandaag gaan we Wells Gray Park in en hopen daar een hoop mooie dingen te zien, we zijn benieuwd. Om 09.45uur gaan we op pad en onze eerste stop is bij Spahats Creek een mooie Canyon met een prachtige waterval. We rijden verder en stoppen bij een buffelranch, er lopen volwassen Buffels met een aantal kalfjes die volop genieten en achter de ouders aan dartellen. Een stukje verder liggen en lopen Cows met kalfjes en een grote Bull, alles ziet er mooi en vredig uit. Na een stukje rijden spotten we weer een Black Bear, hij/zij loopt rustig van het gras en de bloempjes te eten en laat zich niet storen door ons. Onze volgende stop is Dawson Falls, een waterval van maar 18mtr. hoog maar wel 91mtr. breed!! Het water van de Murtle River komt met donderend geweld aan razen en stort zich omlaag om daar na 18mtr. vrije val weer verder te razen. Ze noemen dit de kleine Niagara en deze naam verdiend die zeker, het is een mooi schouwspel. De volgende stop is Helmcken Falls, deze stort zich 139mtr. omlaag en komt “uit het niets” boven uit de rotsen, hier word je echt even stil van het is (wederom) een machtig mooi gezicht. Hierna gaan we op weg naar Clearwater Lake waar we aankomen na de nodige stops bij bezienswaardigheden voornamelijk natuur en mooie uitzichtpunten. Hier gaan we een wandeling maken door het Oerbos dat hier echt aan het einde van de wereld ligt, dit bos is helemaal wat je van een bos verwacht, hele grote oude bomen, mooie begroeiing eronder en hier en daar een stukje moeras met hele mooie planten en alles in een overweldigende frisse kleur groen. Na deze tocht gaan we weer richting “bewoonde wereld” waar we willen stoppen op een mooie plek aan Shadow Lake waar we eerder deze dag al ons oog op hadden laten vallen. Er is maar plaats voor een camper en je zit er geweldig met een prachtig uitzicht en in alle rust, hier willen we blijven tot de schemering valt zodat we dan de meeste kans hebben om wild te zien. Maar helaas heeft iemand anders dit ook bedacht en de plek is al bezet, jammer dan moeten we over op plan B en vervolgen onze rit naar Ray’s Ground, een mooi stukje natuur met een moeras en de oude woning en schuur waar vroeger de familie Ray heeft gewoond. We lopen eerst even rond en zien al meteen een Hert, nou het begint al goed vinden we, we lopen door tot aan de bron waar de bewoners vroeger het water moesten gaan halen, toch ± 45min. lopen voor een emmertje water. We besluiten om in de camper eerst maar wat eten klaar te maken en daarna als de schemering inzet nog een keer te gaan spotten.

Het is nu rond de klok van 20.00uur en we gaan weer op pad, we beginnen met een trip naar het meer, misschien staan er wel Herten of Elanden te drinken maar dat is helaas niet het geval, wel zien we een Beaver zwemmen. Dan maar weer richting moeras en omgeving, we hebben dit een klein uurtje vol gehouden en niets gespot alleen zijn we overvallen door duizenden muggen, het is niet leuk meer en we besluiten het hier bij te laten. Huub beloofd dat we onderweg nog wel iets zullen zien en inderdaad als we de parkeerplaats afrijden zien we rechts meteen al een Beer lopen dus gaan we niet links maar rechts af en genieten van deze mooie Zwarte Beer. Na een aantal minuten genieten moeten we nog even een stukje doorrijden voor we kunnen keren want we moeten de andere kant op, als we weer richting Beer komen loopt die nog steeds van alle bloempje en blaadjes te snoepen, geweldig. We rijden verder richting uitgang van Wells Gray Park en spotten nog een aantal Beren en een mooi Hert, we hebben nog een bezoek aan een uitzichttoren gepland maar dit kan niet meer, het is nu al dik 22.00uur en we moeten wel doorrijden omdat we na 23.00uur niet meer de campground op mogen rijden, maar we halen het net binnen de tijdslimiet. We kunnen terugkijken op een bijzonder mooie dag waar we volop van hebben genoten. 
Wat hebben we vandaag gezien: Bizons, Cows, Beren, Deer en …..tig Muggen
We hebben vandaag 149km. gereden.

Papavers kom je ook hier tegen
Papavers kom je ook hier tegen

 

Maandag 12 juni.

De wekker rammelt ons om 07.15uur uit onze berendroom en we staan maar op, we ontbijten, Huub ontkoppeld de camper, rond 10.00uur rijden we de campground af richting Clearwater waar we eerst de camper moeten wassen, die is gisteren wel heel erg vies geworden in plaats van wit is het nu een bruine zandkleur. Daarna gaan we nog wat inkopen doen en vertrekken dan richting Kamloops. Als we Clearwater achter ons laten krijgen we meteen een ander landschap, minder grote bergen en alles is anders, veel kaler. Als we bij Kamloops aankomen vinden we alle drie “dit is niet wat we zoeken” veel industrie en minder mooie natuur, het is ook gaan regenen dus besluiten we om nog maar wat verder te rijden. We rijden door tot aan Cache Creek en stoppen bij een grote Wallmarkt om een memoriekaart voor het fototoestel te kopen, hier gaan we “for the fun” een 1$-shop binnen en kopen hier van allerhande dingen die het campingleven veraangenamen zoals 2 muggenmeppers voor 1$ en nog meer van die onzin.

Daarna nemen we een plaats op de ongezellige Brookside Campsite, het is weer gaan regenen dus moeten we binnen blijven. Het was onze bedoeling om morgen een rustdag te nemen maar besluiten om morgen maar naar Whistler te rijden en dan daar maar een extra rustdag te houden. Verder is er vandaag niet veel voor gevallen, op wat regenbuien na, wild hebben we ook niet gezien maar dat ligt aan de omgeving waar we vandaag door moesten rijden, dus dit was het voor vandaag.
We hebben vandaag 210km. gereden.

Wijds Canadees landschap
Wijds Canadees landschap

 

Dinsdag 13 juni.

Dinsdag gaan we richting Whistler. De zon laat zich al zien dus de dag begint al een beetje vrolijk. Na ± 20 minuten moeten we stoppen voor wegwerkzaamheden, de verkeerregeling gaat wel op een bijzondere manier, er staat een man met een stopbord in de hand midden op de weg die het verkeer moet tegenhouden. Hij beschikt over een walkie talkie en heeft zo contact met de mensen die zo’n 500meter verder aan het werk zijn, we boffen dat we vooraan staan, kunnen we alles goed aanschouwen. Je ziet vrachtwagens aan en af rijden gevuld met asfalt, na 45 minuten wachttijd komt er een kleine pickup aan gereden en die moeten we volgen voor 2 à 3 kilometer, dus we krijgen escort tot aan het einde van de werkzaamheden, het is heel bijzonder dat dit op deze “ouderwetse manier” gebeurd in een modern land. We rijden nu door een wijds en bergachtig gebied, het land van Farmers and Rivers, weer een stuk verder rijden we door Cayoosh Creek de omgeving is hier erg mooi, een smalle kloof met hoge bergen. Bij Duffy Lake stoppen we nog even om naar de omgeving, het meer, de ganzen en het hout wat op de rivier drijft te kijken. Het is wel apart om zoveel hout op het water te zien liggen wat dus eigenlijk de opslag is van de houtbewerkings bedrijven. Dan gaat de rit weer verder tot aan Joffre Lakes, dit zijn 3 meren die boven elkaar liggen, de meren liggen erg rustig en we genieten dan ook. Als we op de parkeerplaats zijn komen er meteen een aantal Gray Jays (bijnaam Whisky Jack) kijken of er iets te eten valt, nou voor deze mooie vogels hebben we wel wat brood over natuurlijk.

We gaan weer op pad en rijden door een Indianen reservaat (in ieder geval een plaats waar alleen maar Indianen wonen) wat voor onze begrippen een armzalige indruk maakt, maar de mensen zijn erg vriendelijk en zien er gelukkig uit. Omstreeks 16.00uur komen we aan op Riverside Campground in Whistler, waar we voor 2 nachten een plaats nemen. Vanavond lekker eten bij La Boca, een gezellig en levendig restaurant in het hart van Whistler.

Wat hebben we vandaag gezien: Hert, Gray Jays en Eenden.
We hebben vandaag 215km. gereden.

Woensdag 14 juni rustdag.

We staan vandaag rond 9 uur op en ontbijten rustig. Het is bewolkt en dat is erg jammer, vandaag zijn de mountains niet te zien en we wilden nog wel gaan skiën. We gaan met de camper naar het dorp en begeven ons naar de liften, op de monitoren is te zien dat de wolken op je schoenen hangen dus dat word geen skiën in Whistler. Dan gaan we op weg naar het Infocenter om te vragen naar het schema van de BC Ferries naar Vancouver Island en de reistijd richting Horseshoe Bay te vragen, want dat is ons doel voor morgen. Na de koffie lopen we wat door Whistler en kijken naar mountainbikers die zich met een speciale lift naar boven laten brengen om dan als een stel uitgelaten honden naar beneden te crossen om vervolgens weer met de lift omhoog te gaan erg spectaculair. We gaan een plekje zoeken om te lunchen en belanden op een terras waar een Canadees ons aanspreekt die “in zijn jonge jaren” in Nederland is geweest en van alles wil weten over ons land in de 21 eeuw. We hebben heerlijk op ons gemakkie zitten lunchen en kletsen, daarna nog wat geshopt en zijn omstreeks 15.30uur terug naar de campground gegaan. Verder hebben we deze dag niet veel gedaan als ons rustig bezig gehouden met onze camera’s en plannen hoe we morgen richting kust rijden om zeker te zijn van een plek op de ferrie richting Vancouver Island. Om 18.15uur gaan we een wandeling maken rond de campground en bij terugkomst is het etenstijd geworden. Vanavond gaan we op tijd in ons mandje want morgen willen we rond 06.30uur vertrekken richting Horseshoe Bay.

We hebben vandaag geen wild gezien op natuurlijk de Eekhoorns na.
Vandaag hebben we 6km. gereden.

Parkside Campground / Elk Falls Prov.Park
Parkside Campground / Elk Falls Prov.Park

 

Donderdag 15 juni.

05.30uur opstaan, ontbijt en om 06.40uur vertrekken we. We halen de ferrie van 08.30uur op het laatste nippertje, maar we kunnen mee en zijn allang blij dat we geen 1½ uur moeten wachten op de volgende boot. De overtocht verloopt rustig en na 1 uur en 40min. kunnen we Vancouver Island oprijden. We rijden door Nanaimo richting het noordelijke stuk van het eiland. In Qualicum Beach stoppen we voor de lunch, na de lunch gaan we voor informatie over Whale Watching, nou als we niet helemaal naar het bovenste puntje willen rijden dan kunnen we het beste in Campell River stoppen is het advies wat ze ons geven. Dus op weg naar Campell River, daar aangekomen bekijken we eerst 2 campgrounds met Seaview, nou dat hebben we zo gezien we vinden hier niets aan, het lijken wel camper verkoop punten. Alles staat straks naast elkaar en er is geen boom te zien dus ook geen schaduw. We rijden naar het infocentrum en laten ons de weg wijzen naar een campground in een provinciaal park. We komen uit bij Parkside Campground aan de rand van Elk Falls Provincial Park. Het is geweldig mooi en rustig en we zitten midden in de natuur, we worden ontvangen door een vriendelijke Grandpa en we mogen zelf kiezen waar we willen staan de komende dagen. We kopen een karretje hout en gaan vanavond maar weer eens fikkie stoken, als we alles hebben aangesloten gaan we de omgeving te voet verkennen. Het is een groot natuurgebied waar je echt uren kunt lopen, herten hebben we niet gezien maar we hebben wel genoten. Als we om 19.00uur terug bij de camper zijn beginnen we met koken waarna we buiten willen eten, Huub steekt de vlam in de vuurkorf maar als het eten klaar is begint het te regenen maar gelukkig met het toetje is de regen alweer voorbij en kunnen we de avond toch rond het vuur doorbrengen.
Wat hebben we vandaag gezien: Meeuwen, Visarenden, Kolibrie en een Naaktslak.
We hebben vandaag 284km. gereden.

A nice Schoolbus!
A nice Schoolbus!

 

Vrijdag 16 juni.

08.00uur opstaan met het normale ochtend ritueel en omstreeks 10.30uur gaan we naar de haven in River Campell om een bootje te reserveren voor morgen, want we zijn naar Vancouver Island gekomen om de Whales te zien. We komen uit bij Woody’s waar we koffie drinken, Woody is een vriendelijke man die meteen een praatje begint over waar we vandaan komen en wat we van Canada vinden. We kletsen wat met hem en zeggen dat we morgen met een boot op zoek willen naar Whales, hij heeft een vriend met een klein luxe jacht die Whale Watch trips aanbied, hij wil hem wel bellen voor een afspraak, de telefoon is buiten bereik maar Woody laat een bericht achter. Als we later op de dag bellen of terug komen zal hij zorgen dat alles geregeld is, geweldig toch dat alle mensen hier zo vriendelijk en behulpzaam zijn. We gaan naar Elk Falls Provincial Park, waar we ontvangen worden door echte “reuzen” van bomen die door ons drieën niet zijn te omspannen. Er staan bomen die van onder zijn open gescheurd en waar een ruimte in is waar Huub met gemak kan staan, draaien en dan is er nog ruimte over, we lopen naar de waterval die wel in een erg diep gat verdwijnt, zeker als je op de rand staat. Door het opspattend water ontstaat er een mooie regenboog, het is een heel mooi stuk natuur zo dicht bij de “bewoonde” wereld. Daarna rijden we naar Stratchona Provincial Park, we rijden naar een grote stuwdam en kijken hier wat rond later vervolgen we onze weg langs Buttle Lake een meer van 38km. Het is mooi maar de weg gaat eigenlijk nergens heen denken we, na een aantal stops besluiten we toch maar terug te rijden en nemen dezelfde weg terug. Terug in Nederland zullen we ergens op internet lezen dat daar watervallen van ± 400mtr. hoog te zien zijn!! Laat in de middag zijn we weer terug in Campell River en gaan bij Woody langs, nou die heeft goed nieuws Jack wil morgen met ons een tocht maken over het water om de Whales te gaan zoeken. Woody geeft ons een aantal adressen waar we heerlijk vis kunnen eten en onze keuze valt op Joey’s waar we ons laten verwennen met een heerlijke maaltijd. Als we nog zitten na te genieten en uit te buiken wijst de dienster ons op een Bald Eagle die rustig in een kale boom zit rond te kijken, we gaan naar buiten en maken wat foto’s en film van deze machtige vogel. Daarna gaan we terug naar de campground en boeken nog een nacht bij omdat we zondag pas terug gaan naar het vaste land. We maken een potje koffie en Huub heeft het vuur alweer aangemaakt zodat we heerlijk buiten onze koffie drinken en nagenieten van (weer) een leuke dag.

We hebben vandaag 158km. gereden.
Wat zien we vandaag: Squirrels en een Bald Eagle

Strait of Georgia
Strait of Georgia

 

Zaterdag 17 juni.

06.30uur de wekker loopt af. Yes the Whales are calling!! Helaas regent het nog steeds een klein beetje, maar dat kan onze pret niet drukken. Na het ontbijt rijden we naar de haven in Campell River waar Jack al op ons staat te wachten met zijn luxe jacht, helemaal alleen voor ons!!! Jack is een vriendelijke man en hij is bioloog dus zal ons veel kunnen vertellen, de zon komt weer te voorschijn dus alles werkt mee voor een heerlijk dagje op het water. Jack wijst ons op alles van het kleinste vogeltje tot Bald Eagles en van een klein springend visje tot zeehonden. Hij heeft enkele visjes in de vriezer liggen om Eagles te lokken zodat we mooie foto’s kunnen maken helaas zijn de visjes nog niet genoeg bevroren zodat ze al naar de bodem zinken voor de Eagle er is, die dan ook weer teleur gesteld terug vliegt naar zijn nest. Even verder zien we een Zeehondje, als we de motor afzetten komt de zeehond dichter bij en binnen een paar minuten zijn er wel 10 rond de boot om ons te bekijken, het is komisch om te zien dat ze heel snel duiken om dan een aantal meters dichter bij de boot weer boven komen en ons vrolijk aankijken. We varen weer verder en ontdekken een Zeeleeuw die hier eigenlijk al niet meer zou moeten zijn omdat alle zeeleeuwen vertrokken zijn naar hun zomergebied. Als het lunchtijd is geworden legt Jack de boot stil in een inham waar zich wel eens wolven laten zien, tijdens het eten komt er een Black Bear het kiezelstrand op om ook wat eten bij elkaar te scharrelen, nou dat lukt aardig bij iedere steen die opgetild word door die grote klauwen komen er wel krabbetjes te voorschijn die door de beer met veel gesmak worden verorbert. Dat smikkelen en smakken is op de boot goed te horen omdat het hier verder echt heel stil is. We genieten van de Beer en van onze lunch natuurlijk maar de Beer is toch wel het hoofdgerecht van deze stop. We varen weer verder op zoek naar ons hoofddoel, maar helaas we zien heel veel en genieten volop maar de Whales laten zich niet zien, deze dieren kunnen zich 100km. per dag verplaatsen en vandaag zijn ze net een andere kant opgegaan als wij, dus dikke pech voor ons. Jack belt nog steeds met diverse andere boten en gebruikt de sonar onder de boot maar er is geen geluid op te vangen van Whales of Dolfijnen, helaas. Als het 16.30uur is geworden geeft Jack de moed op en vind het erg dat hij ons niet heeft kunnen laten zien waar we voor gekomen zijn.

Wij vinden het ook jammer maar dat is de natuur die kun je niet dwingen. We komen langs een Zalmkwekerij midden in het water, deze is wel goed afgedekt met gaas zodat de Eagles zich hier niet te goed kunnen doen aan de gekweekte vis. Alles bij elkaar was het een fantastische dag waar we alle drie van hebben genoten. Als we weer in de haven zijn aangekomen nemen we afscheid van Jack en bedanken hem voor deze geweldige dag, daarna gaan we nog even koffie drinken bij Woody en zijn getuige van een flinke zalmvangst van 2 kids die samen met hun pa een dagje zijn gaan vissen. De beide zusjes hebben ieder een zalm gevangen van ± 80cm. en kijken vol trots in de camera met hun vangst in de handen. We sluiten deze dag af met een etentje bij Riptide waar we nog over het water kunnen kijken en nagenieten van een geweldige dag.
We hebben vandaag 20km. gereden.
Wat hebben we vandaag zoal gezien: Bald Eagles, Zwarte beer, Zeehonden, Zeeleeuw, Hert, diverse Vogels, Visjes waarvan de springende vissen wel heel bijzonder zijn, Eenden en Meeuwen.

Zondag 18 juni.

Na het ochtendritueel gaan we de camper afkoppelen zodat we tijdig in de haven aan komen om nog een overtocht naar Vancouver te hebben. We komen om 09.00uur aan in de haven van Nanaimo waar de ferrie net vertrokken is, we kopen een ticket voor de volgende en kunnen rustig koffie drinken en even rondlopen voor we aan boord kunnen. Om 10.30uur vertrekken we dan naar Horseshoe Bay/Vancouver, omstreeks 12.00uur rijden we de ferrie af naar Hwy. 7 waar we over gaan op Hwy.1 richting Hope, we rijden nu door een wijds landschap met hier en daar een farm met uitgestrekt grasland voor vee en landbouw, alle farms zijn voorzien van grote graansilo’s. Rond 14.30uur krijgen we honger en zoeken een eethuisje op voor de lunch, we stappen binnen bij “Evita” die een assortiment pittabroodjes heeft waar moeilijk uit te kiezen valt, we bestellen alle drie een combinatie die ons lekker lijkt en wachten af. Het pittabroodje is uitgegroeid tot een ware “piet” en hebben moeite om alles zonder knoeien op te eten, als het toch voor het grootste deel gelukt is komen de vegetables, meat and spice onze oren uit. Dit was geen lunch maar een complete maaltijd, maar wel overheerlijk. Goedgevuld vervolgen we onze reis tot aan Hope en spotten onderweg toch maar weer mooi een Black Bear, we hebben genoten van wat Okanagan Valley te bieden heeft aan natuurschoon en wijdse uitzichten, omstreeks 17.00uur rijden we Campground Wild Rose op.

Na dat we de camper hebben aangekoppeld op alle voorzieningen hebben we tijd om rustig met een glaasje fris na te genieten van een mooie dag en de bergen rondom de campground te bekijken, we zitten midden tussen de bergen wat heel mooi is. Huub gaat toch maar weer een vuurtje maken om de muggen op afstand te houden en omdat het toch brand kunnen we net zo goed ons eten bereiden op de BBQ. Het is weer lachen geblazen rond de vuurpot en aan tafel, bij een beker koffie bekijken we waar we morgen door willen rijden, we ruimen de boel op en kruipen voldaan in onze mandjes.
We hebben vandaag 244km. gereden.
Wat hebben we vandaag gezien: een aantal Bald Eagles en onze 7de Black Bear.

Okanagan Lake
Okanagan Lake

 

Maandag 19 juni.

Na het douchen, ontbijt en alles opruimen gaan we om 10.00uur op weg richting Kelowna. We rijden door mooie natuur en de bergen komen weer dichter bij, helaas valt er af en toe een bui regen. Om 11.15uur maken we een koffiestop waarna we onze tocht vervolgen. In de omgeving van Kelowna stoppen we bij campground Bear Creek maar hier hebben ze geen voorzieningen dus rijden we door en gaan eerst maar wat boodschappen halen. Als we de supermarket verlaten worden we overvallen door regen, hagel en zelfs onweer, dus echt zomers vakantieweer. We gaan op zoek naar een campground die in de gids staat vermeld als netjes en van alle gemakken voorzien, nou dat zal allemaal best maar het lijkt wel een showroom alle campers dicht naast elkaar geen boom of ander groen te zien, dit is niet wat we in gedachten hadden en zoeken verder. Het is inmiddels 17.45uur geworden en komen bij “Teddy Bears Resort” aan, ziet er een beetje anders uit maar er zijn bomen en groen dus het oogt al natuurlijker en vriendelijk dus nemen we hier maar een plaats voor de nacht. Na het koken en eten lopen we even naar Okanagan Lake om wat mooie foto’s te maken en te filmen, als we de campground weer opkomen gaan we even kijken bij een Juweel van een zwarte Peterbilt truck, werkelijk een plaatje.

Dat kun je van een aantal “vaste bewoners” (malle Pietjes) niet zeggen, er verblijven mannen die meer op zwervers lijken dan op toeristen en die helemaal van de kook raken als ze ergens een vrouw zien lopen. Dus Grace en ik blijven veilig in de buurt van Huub en we gaan niet alleen in het donker over de campground lopen.
Vandaag hebben we 299km. gereden.
Wat hebben we vandaag aan wild gespot: niet meer dan een aantal Malle Pietjes op de campground.

Campground Williams Lake in Revelstoke
Campground Williams Lake in Revelstoke

 

Dinsdag 20 juni.

Na het ontbijt verlaten we om 09.00uur Teddy Bears Resort en gaan op weg naar Revelstoke. Onderweg stoppen we bij een fruit farm en een honing bedrijf, hier worden we wegwijs gemaakt in het bijenleven en leren toch nog wat over honing. Daarna gaan we een kijkje nemen in openluchtmuseum O’Keefe Ranch, hier brengen we een aantal uurtjes door in en tussen gebouwen van begin 19de eeuw. Na dit museum bezoek gaan we eerst even wat eten en dan vervolgen we onze rit naar Revelstoke met de nodige stops o.a. voor een mooi Hert.  Omstreeks 16.00uur zijn we bij de touristinfo van Revelstoke, het land van de Grizzlybear, waar we vragen naar een campground in de natuur, we worden verwezen naar Williamson Lake campground, dit is inderdaad mooi met natuur, een meertje en rust. Na dat we een plek hebben uitgezocht lopen we even naar het meer en genieten van een boom vol Eagles die zich nog niet zo makkelijk laten filmen, eerst zitten ze alleen maar stil of ze van steen zijn en dan als op afspraak vliegen ze allemaal tegelijk weg als we net de camera’s hebben uitgezet. Dan gaan we onze mailbox maar checken en wat nieuws richting Nederland verzenden. Als we klaar zijn met het avondeten gaat Huub weer vuur maken zodat we onze koffie buiten kunnen drinken zonder door ….tig muggen geplaagd te worden.

Het is een heerlijk rustige avond en tijdens het babbelen besluiten we dat als het morgenochtend helder is we een trip met een helicopter over de Begbie Glacier willen maken. Met dit mooie vooruitzicht gaan we tevreden over weer een mooie dag slapen.
Vandaag hebben we 193km. gereden.
Wat zagen we vandaag: een groot aantal Eagles en een mooi Hert.

Heli vlucht over de Begbie Glacier
Heli vlucht over de Begbie Glacier

 

Woensdag 21 juni.

We staan weer vroeg op want van een vakantiedag moet je volop genieten, als we het ontbijt en de douchepartij achter de rug hebben gaan we om 09.00uur op pad voor de helitour. We bellen voor een afspraak en kunnen meteen komen omdat de meeste mensen toch later aan hun dag beginnen. We schrijven ons in en betalen waarna we de film en fotospullen uit de camper halen en wij zijn er klaar voor. We worden een voor een in de heli geholpen en alle gordels worden vastgemaakt, we krijgen alle drie een koptelefoon op zodat we contact met de piloot en elkaar hebben. We zijn nog maar goed en wel bij Mt. Begbie als de piloot een Grizzly ontdekt, op ons verzoek vliegt hij nog een keer over de beer zodat we deze kunnen filmen en fotograferen. We vervolgen de trip met prachtige beelden van de 7 “bevroren” meren daar hoog op de gletsjer en massa’s sneeuw en ijs. Het is een geweldige ervaring om tussen de bergen te vliegen en alles van zo dicht bij te aanschouwen in alle rust en stilte. Helaas goed 11.00uur landen we en staan we weer met beide voeten op Canadese bodem. We vervolgen onze dag met een tocht door Revelstoke National Park. Als we net in het park zijn stoppen we op een plaats met uitzicht op Mt. Begbie waar we genieten van een beker koffie met een fantastisch uitzicht op de berg waar we een uur geleden nog met de Heli over gevlogen zijn. Het is onze bedoeling om eerst helemaal tot aan het einde van de weg door het park te rijden en daar een wandeling te maken door de natuur met spectaculaire vergezichten, maar helaas ± 2km. voor de grote parkeerplaats worden we een halt toe geroepen door een wegversperring i.v.m. sneeuw. We parkeren de camper op de nu daarvoor aangegeven plaats en vervolgen onze weg te voet. Op het hoogste punt van de weg aangekomen lijkt het wel winter, alles is bedekt met sneeuw dus de trail door de bossen naar boven kunnen we wel vergeten, dan lopen we maar naar Balsam Lake, het meer is nog bevroren maar het ziet er prachtig uit, alles vol sneeuw met daarboven de zon aan een stralend blauwe lucht. Het is hier prachtig we genieten van de rust en de mooie natuur, na ± 45min. lopen we maar weer terug naar de camper ondertussen genietend van de mooie uitzichten met hier en daar vrolijke Squirrels die zich niets aantrekken van de sneeuw.

Als we weer met de camper op weg zijn kijken we uit naar de eerst volgende parkeerplaats om een verlate lunch te maken en ondertussen spotten we maar weer mooi 2 herten, het is inmiddels al 15.30uur geworden dus hoogste tijd om iets te eten. Na deze stop rijden we terug naar de parkgate en verlaten het park om er 12km. verder weer in te rijden voor een trail tussen de Big Cedars te lopen. Het is geen lange wandeling maar wel heel erg mooi, de bomen zijn Gigantisch en de vegetatie onder de bomen is erg bijzonder, heel indrukwekkend allemaal, Geweldig!! We rijden weer terug naar Revelstoke om een hapje te eten en belanden bij een Italiaans restaurant, deze keuze was niet het grootste succes van de vakantie maar volgende keer beter. Als we weg willen rijden komt er een trein aan en we besluiten om de wagons te tellen omdat de treinen hier zo lang zijn, we komen op 113 wagons en een locomotief vooraan en een achteraan, als alle compartimenten 12mtr. (waarschijnlijk nog langer) zijn is er zojuist 1380mtr. trein langs gereden!!!!! We gaan terug naar de campground en genieten na van een heerlijk dag bij het genot van een beker koffie voor we moe maar voldaan ons bed opzoeken.
Vandaag 153km. gereden.
Wat zien we vandaag: 1 Grizzly – 2 x Deer en een Schildpad die netjes aan de linker kant van de weg tegen het verkeer inloopt??!!

Roger Pass - Selkirk Mountains
Roger Pass - Selkirk Mountains

 

Donderdag 22 juni.

Omstreeks 09.30uur verlaten we de campground naar Skunk Cabbage Trail, dit is een moeras ontstaan door de bedrijvigheid van bevers. Het is er (alweer) prachtig, mooie begroeiing van bijzondere waterplanten, verschillend waterleven en gezang van vele vogels. Het is hier heerlijk wandelen in een bijzonder stukje natuur, als je even rustig in het water kijkt zie je heel veel leven van diverse kleine diertjes. Wanneer we terug bij de camper komen nemen we een koffiepauze heerlijk buiten in de zon. Omstreeks 12.00uur gaan we op weg richting Glacier National Park en rijden tussen de Selkirk Mountains richting Rogers Pass, onderweg zien we 2 Mountain Goats met een lammetje lopen, als we op het hoogste punt zijn moet de klok weer verzet worden zodat we een dag van 23uur hebben vandaag. Boven op de pas is het donker en valt er een fikse regenbui, maar we kunnen hier binnen in het bezoekers centrum waar je van alles over het ontstaan van de pas en de bergwereld rondom kunt leren. Ook staan er diverse opgezette dieren die hier in het wild leven en natuurlijk een souvenirshop.

Daarna gaan wij naar het restaurant waar we genieten van een heerlijke maaltijd. Als we uit het restaurant komen is het opgeklaard en straalt de zon ons alweer tegemoet. We stoppen in Golden waar we eerst wat inkopen doen en dan op zoek gaan naar een campground, omstreeks 18.00uur rijden we Wispering Spruce op waar we een nachtje blijven.
Vandaag 160km. gereden.
Wat zien we vandaag: Squirrels en Mountain Goats 2 volwassenen en 1 lammetje.  

Dog Lake in Kootenay NP
Dog Lake in Kootenay NP

 

Vrijdag 23 juni.

Opstaan, een stap buiten en zie meteen een stuk of 12 Bighorn Sheeps voor de deur staan, weer naar binnen om Huub en Grace te roepen en de fotocamera te nemen. Ze laten zich goed fotograferen maar als je (volgens hen) een stap te veel zet komen ze met z’n allen naar je toe gelopen, de hoorns zijn wel erg groot dus doe je vanzelf weer en stapje terug zodat de afstand iets groter is. Na het ontbijt gaan we richting Radium Hot Springs, we rijden door een mooie omgeving en komen op een weg waar de rotsen wel heel erg over de weg hangen en even later komen we door een kloof van rode rotsen, Sinclair Canyon genaamd. Rond 12.00uur rijden we Kootenay National Park binnen we stoppen overal waar het maar mooi is zoals bij Connaugth Creek, dit is een meer met natuurlijke bubbels, heel erg grappig om al de luchtbellen naar boven te zien komen. Ongeveer 14.00uur nemen we een plaats op Mc. Leod Meadows campground en installeren ons op een hele rustige plek aan de Kootenay River, dit is echt een geweldige plek om te verblijven. We genieten van onze lunch en het uitzicht aan de Kootenay River, als we alles hebben opgeruimd gaan we een wandeling maken naar Dog Lake. Dit is een wandeling van ± 6km. we lopen eerst een stukje door het Kootenay National Park daar vinden we een bordje richting Dog Lake, we moeten eerst 2 bruggen over en komen dan op het juiste pad, dit loopt door de bossen en gaat stijgend richting einddoel. Het is hier heerlijk rustig en een beetje koeler dan wanneer je pal in de stralende zon moet lopen. Onderweg komen we weer verschillende Squirrels tegen en we horen ergens een Specht die een holletje in een boom maakt, de kleur is onopvallend dus moeten we echt speuren voor we de vogel ontdekken. Er komt ons een vrouwelijke “Ranger” tegemoet die ons verteld dat ze net een Eland heeft gehoord dus we worden nu nieuwsgierig want die hebben we nog niet ontmoet op onze reis. We vervolgen onze wandeling en komen toch nog vrij snel bij Dog Lake aan, dit meer ligt erg mooi tegen een decor van machtige bergen die ons aan de Dolomieten doen denken, ook zo rauw en granietachtig. Hier blijven we eerst even genieten van de rust en mooie omgeving, het enige wat beweegt zijn wat vissen die boven het water uit springen en een eend die lekker aan het dobberen is. We ontdekken wel een hoefafdruk maar helaas niet het bijbehorende dier, in dit geval de vernoemde Eland, jammer maar helaas we kunnen niet altijd geluk hebben. We genieten nog even van een mooi stukje natuur waar een watertje door meandert en besluiten dat dit het moment is om even rustig te genieten en ons fruit te eten. Na deze pauze beginnen we weer aan de terugtocht, onderweg zien we diverse vogeltjes en natuurlijk Eekhoorns, als we ongeveer halfweg zijn in dit mooie bos slaakt Grace een gil omdat ze schrikt van “iets”. Nou dit “iets” schrikt nog harder van ons, het zijn twee Herten die rustig in het bos staan, maar na de gil gaan ze er in een sneltreinvaart vandoor zodat wij alleen nog maar het nakijken hebben. Alles gaat zo snel dat we nog geen tijd hebben om een foto te maken of te filmen, na onze teleurstelling lopen we maar weer door in de hoop dat de Herten een stukje verderop weer te voorschijn komen maar ze laten zich niet meer zien. Wel komen we een Eekhoorn tegen die heerlijk op zijn/haar gemakkie zit te dutten op een laaghangende tak, het is een leuk gezicht om het diertje zo rustig en stil te zien zitten. Na een heerlijke wandeling komen we moe maar voldaan terug bij de camper waar we nagenieten met een welverdiend glaasje drinken. Rond 20.00uur is het weer tijd om de BBQ aan te steken zodat we kunnen eten en genieten zonder muggen van een heerlijke rustige avond aan de waterkant. De bergen aan de overkant vangen de laatste zonnestralen en kleuren prachtig rood. Een mooi plaatje om deze dag af te sluiten.
Vandaag 137km. gereden.
Wat hebben we gezien aan wild: Bighorn Sheeps, Eagles, Deer, Squirrels en 2 hele grote Herten.

Takakkaw Falls, smeltwater van de Dalyglacier
Takakkaw Falls, smeltwater van de Dalyglacier

 

Zaterdag 24 juni.

Als we opstaan is het zonnig en de Eekhoorns springen al over de picknick tafels in de hoop dat we buiten komen ontbijten, nou we stellen ze niet teleur want het weer en de omgeving nodigen uit om buiten te eten. Tijdens het ontbijt gooien we wat stukjes brood op de grond en de Eekhoorns wachten eerst even af wat wij doen en komen dan langs onze voeten gehuppeld om het brood te eten, ze zijn heel vrolijk en huppelen rond de tafel. Als we alles hebben opgeruimd verlaten we deze geweldige plek richting Yoho National Park wat ons einddoel is voor vandaag. Onze eerste stop is bij Hector Gorge River viewpoint, waar je een mooi uitzicht hebt op de omgeving en meteen weer een les krijgt over het ontstaan van de mooie natuurparken waar Canada vol van is. Daarna gaan we op weg naar Paint Pots, dit is een bron met ijzerhoudende leemgrond die door het water mee naar de oppervlakte komt en de hele omgeving okerkleurig maakt. Dit werd vroeger door de Indianen gebruikt als verfstof voor hun Tipi’s maar ook om hun lichamen mee te beschilderen. Hierna verlaten we helaas het overweldigende Kootenay Park en rijden we verder naar Yoho National Park waar we verrast worden door een Black Bear die voor onze camper rustig de weg oversteekt om aan de andere kant gewoon verder te gaan met knabbelen aan het gras en de bloemen. We rijden verder en onze eerste stop is bij het viewpoint van de Spoortunnels, hier is een tunnel in de berg gemaakt in spiraalvorm, de treinen zijn in Canada zo lang dat je de locomotief al boven uit de tunnel ziet komen als onderaan de berg de laatste wagon nog niet in de tunnel is gereden, de tunnel is 900mtr. lang en de meeste treinen hier zijn veel langer. Hierna gaan we op weg naar Emerald Lake, maar eerst stoppen we bij “The Natural Bridge” dit is een enorm rotsblok waar door de Kicking Horse River een natuurlijke brug van gemaakt is door er een enorm gat in te slijten.

Daarna vervolgen we onze rit naar Emerald Lake, het meer ligt erg mooi en het is een “schitterend uitzicht”. Vanaf hier gaan we op weg naar de “Takakkaw Falls” de naam is van de Cree Indianen en betekent “it’s Magnificent”, nou de Indianen hadden gelijk het is een prachtige waterval. Het water van de Dalygletsjer komt met donderend geweld 254mtr. omlaag, het is zeer indrukwekkend. Maar voor we bij de waterval zijn moeten we nog een bijzonder traject afleggen, waar de weg begint staat al een bord dat het verboden is voor trucks, na een aantal kilometer staat een bord met aanwijzingen hoe je een bepaalde bocht moet nemen, het zal wel meevallen denken we. Maar bij de bewuste bocht aangekomen is het duidelijk waarom een vrachtwagen (Canadees formaat) hier niet omhoog kan/mag. De bocht is echt scherp en ook meteen zeer steil en onze camper van ± 10mtr. moet dan ook 3 x gestoken worden voor we de bocht om zijn. De vrachtwagen ervaring van Huub komt hier echt wel van pas, goede chauffeur!! De beloning van de waterval was de trip meer dan waard, als we weer vertrekken moeten we op zoek naar een Supermarkt en een tankstation, omdat dit in Yoho National Park geen van beide voorhanden is besluiten we richting Lake Louis te rijden, hier komen we pas tegen wat we nodig hebben dus tanken we en doen onze inkopen. Ondertussen is het al een beetje later geworden dan de bedoeling was dus moeten we genoegen nemen met een minder fijne plek op Lake Louis Trailground. We krijgen een leuke plek toegewezen zo ongeveer midden op de spoorrails. Maar we kunnen koken, douchen en slapen zolang er geen trein langs komt die zijn hoorn blaast en met denderend geraas achter onze camper doorrijd. Morgen willen we richting Banff om daar in de omgeving nog een paar leuke dagen door te brengen.
We hebben vandaag 209km. gereden.
Wat hebben we gezien: Eekhoorns, Hert, Zwarte Beer, Eland en 2 Bruine Beren.  

Indian Paintbrush
Indian Paintbrush

 

Zondag 25 juni.

Opstaan, lange wandeling naar de doucheruimtes, ontbijten en opruimen waarna het alweer 10.45uur is geworden voor we de campground afrijden richting Banff. We stoppen ook vandaag weer regelmatig om van al het natuurschoon te genieten. Onze koffiestop nemen we bij een mooi Resort met geweldige houten lodges, de zon schijnt, we zitten heerlijk op het terras met koffie en vriendelijke bediening omringt door hoge bergen, wat wil je nog meer. Nou b.v. dat het leven altijd zo mooi kan zijn, maar helaas komt het einde van deze bijzondere vakantie al in zicht. Dus gaan we weer verder om tot de laatste minuut te genieten, onze volgende stop is bij een trail naar Castle Mountain. Dit pad is maar 3,7km. lang, en 20minuten voor wij hier aankomen is er een Grizzly op het pad gesignaleerd, wel spannend maar we gaan toch lopen. Een kleine bijkomstigheid van dit pad, het gaat 3,7km. alleen maar bergopwaarts en de zon staat hoog aan een blauwe hemel op onze hoofden te schijnen, puf puf, zweet zweet. Onderweg komen we een Ranger tegen met een groot geweer bij, hij heeft het traject gelopen en de Grizzly niet gezien maar geeft ons wel het advies om geluid te maken zodat de beer ons kan horen en hij dan rustig een ander pad kan zoeken.

Nou we praten en fluiten wat en hebben geen Grizzly gezien, van een kant jammer maar aan de andere kant ook wel goed want je weet maar nooit met zo’n groot wild dier. Na 1 uur en 3 kwartier geklommen te hebben in de brandende zon is het eind nog niet in zicht, mijn knieën hebben de beste tijd gehad voor vandaag ze willen niet meer zo goed dus rusten we even (in de zon) en besluiten dat we maar aan de afdaling beginnen, jammer maar dit is wel het beste voor mijn knieën. Bij de camper drinken we even wat fris en vervolgen onze weg, na een halve kilometer is er een uitzichtpunt waar je Castle Mountain gewoon zo ziet liggen, en wij maar klimmen in 30°!! Als we in de omgeving van Banff aankomen gaan we op zoek naar Campground Two Jack Lakeside, de full hookup is helemaal vol dus gaan we naar de overkant waar we een heerlijke plek hebben midden in de bossen hier is geen hookup maar de omgeving maakt alles goed. Het stikt wel van de muggen dus al ver voor zonsondergang word de vuurpot aangestoken om de muggen op een veilige afstand te houden. We maken een wandeling door dit mooie natuurgebied en gaan dan BBQen en nagenieten van een heerlijke dag bij ons kampvuur.
Vandaag 74km. gereden.
Wat hebben we vandaag gezien: Eekhoorns, Raven en ….tig muggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De wandeling richting Castle Mountain was erg vermoeiend door de hitte. Maar 500mtr verder heb je zonder moeite dit geweldige uitzicht, wat een land!!!

Statig, kleurrijk en indrukwekkend
Statig, kleurrijk en indrukwekkend

 

 

Maandag 26 juni.

Als we opstaan straalt de zon ons al tegemoet, en gaan we op pad naar Sulphur Mountain, hier gaan we met de lift omhoog om van een wijds uitzicht te genieten. Als we weer beneden zijn brengen we een bezoek aan “Buffalo Nation Museum” dit was voorheen het Luxton museum. Al het tentoongestelde is indrukwekkend en mooi, wat een bijzonder leven hadden de Indianen, wel hard maar toch mooi. De verentooien en kleding zijn werkelijk prachtig om te zien, er staan ook veel oude gebruiksvoorwerpen en mooie afbeeldingen van het Indianenleven. Daarna gaan we op weg naar Cave and Bassin, dit is eigenlijk het ontstaan van de Nationale Parken, dus daar moet je geweest zijn. De zwavelgeur is niet zo geweldig om niet te zeggen dat “het stinkt” maar we volgen de geur en verwachten een geweldige bron te zien, maar helaas is het heel klein, maar als je hier bent moet je het gezien en geroken hebben! Nou dan maar snel naar buiten waar het nog steeds stinkt en we gaan op weg naar het infocenter in Banff voor een full hookup campgroud waar ze ons verwijzen naar Tunnel Mountain Campground. Het is vreselijk warm geworden en we gaan een koel internetcafé opzoeken voor een mail naar Nederland en gaan dan snel naar de campgroud om de airco aan te zetten. Vanavond zijn we in een Mexicaans restaurant gaan eten, het was heerlijk en gezellig. Daarna nog wat door het stadje gelopen zodat het eten goed kan zakken en om ± 22.00uur gaan we richting campground voor een goede nachtrust.
Vandaag 40km. gereden.
Wat zien we vandaag: Eekhoorns, Hert, Bighorn Sheeps en weer …tig muggen.

Banff Avenue met Cascade Mountain
Banff Avenue met Cascade Mountain

Dinsdag 27 juni.

Grace is vandaag jarig!! We hangen in alle vroegte slingers op en dan kan de feestelijke dag beginnen, de zon is al volop aanwezig en de temperatuur is ook al heerlijk warm. We starten de dag met ontbijt inclusief een feestelijk eitje, daarna doen we alles rustig aan en drinken koffie, omstreeks 12uur gaan we naar Lake Minnewanka. We reserveren voor een boottocht die vertrekt om 17.00ur in de hoop dat de zon dan al laag staat zodat we mooie plaatjes kunnen filmen en fotograferen. Als we bij het meer wegrijden zien we een “kudde” Bighornsheeps met een aantal jonkies, de volwassen dieren zijn bezig zich te ontdoen van hun wintervacht en zien er dus een beetje onverzorgd uit met al die plukken dikke wintervacht. Het zijn ook allemaal vrouwtjes en hebben dus maar hele kleine of geen hoorntjes. We rijden naar Johnstone Lake om daar de lunch te gebruiken, het weer is prima en word alleen maar beter (heter dus) de stoelen worden aan de waterkant geplaatst en daar genieten we van de Wraps met verse groenten en vis en een wondermooie omgeving als toetje, wat kan het leven toch mooi zijn. Als het 16.45uur is geworden laten we deze ontspannen en rustgevende plek voor wat het is en gaan terug naar Lake Minnewanka voor de boot die stipt 17.00uur uit vaart. Het meer is 20km. lang en op het breedste gedeelte 2km. de tocht is wel leuk maar niet echt spectaculair, misschien zijn we in de voorbije 3½ week wel te erg verwend?!. Om 18.30uur zijn we weer terug en gaan naar Banff waar we uit eten gaan om Grace haar verjaardag luister bij te zetten. Onderweg komen we natuurlijk weer Bighorn sheeps tegen en twee mooie grote Herten in de bosrand we stoppen natuurlijk om deze dieren te aanschouwen. Als we in Banff aankomen gaan we op zoek naar een restaurant en komen uit bij The Old Spaghetti Factory.

Na de maaltijd lopen we nog even door de stad en shoppen hier en daar wat. De lucht begint nu echt mooi te kleuren dus gaan we weer op fotojacht, we willen ook nog wat wild gaan spotten en we hebben geluk. Langs de bosrand ontdekken we een heel groot mannetjes Edelhert met een machtig mooi gewei, helaas is de duisternis nu echt ingevallen en kunnen we geen foto maken van dit mooie dier. Na nog wat rond gekeken te hebben tuffen we terug naar de campground waar we omstreeks 22.45uur aankomen. We genieten nog wat na van deze mooie, rustige feestdag met wat drinken en het terug kijken van de filmbeelden van vandaag.
Vandaag 62km. gereden.
Wat zien we vandaag: diverse kleine vogels, Eagles, Bighornsheeps, 2 Reeën en een groot Edelhert.

Tribute to the Stoney Indians
Tribute to the Stoney Indians

 

Woensdag 28 juni.

Ook vandaag begint de dag weer met zon en gaan we op weg voor ons ontbijt, we stappen binnen bij Coyote waar we ons laten verwennen met een belachelijk bord volgeladen met brood, vlees, aardappel, vis, rauwkost en fruit. Zo’n ontbijt moet je echt niet iedere ochtend gebruiken want dan groei je helemaal dicht. Na het ontbijt nog wat shoppen en dan moeten we helaas aan een van de laatste tochten beginnen want we moeten nu richting Calgary, het einde van de vakantie komt in zicht. In Canmore stoppen we nog bij een Superstore voor wat brood, donuts en water en maken maar meteen een koffiestop bij een Starbucks. Dan moeten we verder voor de laatste 100km. van onze trip, onderweg stoppen we natuurlijk nog op een aantal mooie plaatsen o.a bij een gedenkteken voor de Stoney Indians waar we natuurlijk weer worden ontvangen door een hele familie Eekhoorns die wel erg gewend zijn aan mensen want ze komen aan je schoenen en broekspijpen knabbelen. We proberen nog zoveel mogelijk te genieten van alles onderweg want nu is het vrije vakantie leven in een wondermooi land bijna voorbij, we willen tot de laatste kilometer genieten van al het Canadese natuurschoon. De Rocky’s worden steeds kleiner op de achtergrond en de stad komt steeds dichter bij. Dan komen we rond 13.15uur aan in een buitenwijk van de stad waar we een plaats nemen op Calgary West Campground, dit is naast een stuk van het Olympisch park waar we het zicht hebben op de springschansen. Maar van sneeuw is geen sprake de temperatuur is opgelopen tot een dikke 30°. We hebben de camper schoon gemaakt en daarna de airco aangezet om af te koelen. In de vroege avond vragen we bij de receptie waar je hier ergens kunt eten op loopafstand, ze sturen ons naar een buitenwijk van de stad op 20minuten loopafstand, nou dat moet toch lukken.

Maar het is nog zo heet dat je binnen no time loopt te puffen en te zweten, wat weer hele bendes muggen aanlokt, na een fiks aantal muggenbeten komen we dan toch bij een restaurant aan waar we ons laten verwennen met een goede maaltijd. Maar na het eten moeten we toch weer tussen de muggen richting campground, het is niet anders dus lopen maar. Rond de klok van 24uur beginnen we aan onze laatste nacht in de camper.
Vandaag 129km. gereden.
Wat zien/voelen we vandaag: honderden muggen.

 

Donderdag 29 juni.                                                                                                                                  

Om 06.15uur begint de wekker te rammelen en staan we op, gelukkig is het nog niet te warm, we ontbijten, wassen af, gaan douchen en dan de laatste rommel opruimen en bij het vuil zetten wat ze hier dagelijks komen ophalen, wat een service. Dan is het 8 uur en gaan we beginnen aan de laatste kilometers naar Canadream waar we de camper moeten inleveren. Als we bij het verhuurbedrijf aankomen is het al druk met mensen die ook aan het einde van hun vakantie zijn en dus net als wij afscheid moeten nemen van de camper en het mooie Canada. We halen onze koffers op en pakken de laatste spullen in, ondertussen contoleren ze de camper, alles oké. Voor we alles hebben afgehandeld sturen we nog snel een mail naar Nederland, de computer staat er toch en je kunt er gewoon gebruik van maken. Om 10.40uur staat de taxi al op ons te wachten die ons richting Calgary downtown zal brengen waar we weer verblijven in het Ramada hotel. Om 11.00uur checken we in en zetten onze koffers op de kamer waarna we the city ingaan om nog wat laatste dingen te shoppen, om 17.30uur gaan we naar het hotel om ons op te frissen en wat te rusten, om 20.00uur gaan we weer de stad in voor de maaltijd. We vallen bij Brewster binnen, dit restaurant is in/op Eau Claire Market het gedeelte met alleen maar eet en drink gelegenheden. We laten ons verwennen met een heerlijke maaltijd waar we alle tijd voor nemen. Daarna lopen we nog wat rond in het centrum van Downtown Calgary het is een mooi gezicht de City by night te aanschouwen. Als we rond 23.00uur in het hotel aankomen gaan we genieten van een goede nachtrust.
Vandaag 33km. gereden.

Vandaag hebben we uiteraard geen wild meer gezien.

  

De laatste 2 nachten onder de Alberta vlag en dan is het helaas weer voorbij. 

                                                               

 

Volgende week Stampede, helaas zijn wij dan thuis
Volgende week Stampede, helaas zijn wij dan thuis

 

Vrijdag 30 juni en Zaterdag 1 juli.

We slapen uit en worden rond 09.30uur wakker, om de beurt douchen, dan is het al snel 11.00uur en we gaan op pad voor een laat ontbijt of een vroege lunch. We nemen Wraps, Hamburger, Frietjes en Sla als ontbijt/lunch, waarna we rond 12.30uur weer terug zijn in het hotel om de laatste dingen in te pakken. We laden onze bagage in een troley die in het hotel achter slot en grendel zal worden bewaard tot we vanavond naar het vliegveld moeten waar we om 00.25uur vertrekken richting Nederland. We gaan voor de laatste keer richting stad om ergens te drinken nog wat dingen te bekijken en op The Olympic Plaza genieten van de zon en alle mensen met kinderen die zich vermaken in en bij de fontein. We willen een terras opzoeken om nog wat te drinken als plots een hevige regenbui los barst, eerst schuilen we maar onder een luifel maar het houd niet op, dus duiken we maar een bar binnen waar we in ieder geval droog zitten. Na wat drinken en rondkijken heeft de regen weer plaats gemaakt voor een heerlijke warme zon en kunnen we weer naar buiten. We slenteren naar het hotel waar we in de lobby even wat lezen en dan nog even bij Red Fox (het eetcafe van het hotel) wat eten. Rond 20.45uur staat er een shuttlebus klaar om ons naar "the airport" te brengen, we checken in met meer gewicht aan bagage dan toen we vertrokken maar in Nederland moesten we al bijbetalen en hier zitten we “onder het gewicht” volgens de baliemedewerker!!?? We lopen wat rond, drinken wat, kijken winkeltjes en dan eindelijk zien we het vliegtuig richting gate 43 rijden. We moeten nog ± 1½uur wachten voor we vertrekken, zijn nu toch wel moe dus gaan we een bar binnen en nemen een cocktail en Huub een Canadian biertje in de hoop dat we kunnen slapen in het vliegtuig. We mogen al vroeg in het vliegtuig wat dan ook vroeger vertrekt dan gepland, om 00.10uur gaan we al de lucht in en beginnen aan de laatste 7198km. van onze reis. We vliegen op een hoogte van 13.000mtr. met een gemiddelde snelheid van 950km. per uur. Als het 02.10uur is begint het al licht te worden dus de ramen worden verduisterd, Huub en Grace dutten een aantal keren in maar ik kan niet slapen (kan ik nooit tijdens het reizen). Omstreeks 07.00uur komen ze ontbijt serveren maar we zijn helemaal het gevoel voor tijd kwijt. Na 8½uur zitten, doezelen, verzitten, even rondlopen, weer zitten land onze Airbus 330-200 om 08.40uur op Schiphol. Maar nu is het meteen 16.40uur, na een dik uur hebben we eindelijk onze bagage en kunnen richting uitgang waar we worden opgewacht door Karin en Gert-Jan het is een warm onthaal maar we zijn moe. Onderweg stoppen we voor een warme maaltijd om zo snel mogelijk in het Nederlandse ritme te komen en met elkaar te kunnen praten, we hebben veel te vertellen. Om 22.00uur stappen we onze eigen woning binnen en alles is weer normaal op de koffers na en de vermoeidheid, we bellen de familie op om te vertellen dat we veilig thuis zijn en vallen om 23.30uur om van de slaap dus gaan we naar ons eigen bed. Morgen slapen we gewoon tot we wakker worden.
Welterusten!!

 

Zondag 2 juli.

Na een nachtrust van 12uur staan we omstreeks 12.00uur op en genieten nog na van een fijne vakantie in een wondermooi land met vriendelijke mensen, mooie natuur, veel wilde dieren, zoveel verschillende vogels, kleine dieren en bloemen, teveel om op te noemen.

Huub kijkt naar de Tour die gisteren is begonnen en ik maak de koffers leeg en probeer alles op te ruimen, soms gaat het prima en soms moet je toch even nadenken wat de tijd is en proberen te wennen aan het Nederlands ritme. 

Nu kunnen we beginnen aan de foto en filmbewerking zodat we al dat moois van het relaxte Canada nooit kunnen vergeten.
We hebben: 14.396km. afgelegd per vliegtuig en 3.903km. per camper, in totaal hebben we 18.299km. gereisd. We hebben van elke kilometer genoten!!!!!

           

 

 

Als we terugdenken aan deze trip is het nog steeds genieten van alles wat we hebben gezien en gedaan, kortom:
CANADA HEEFT ONS HART GESTOLEN en we gaan zeker nog eens terug!!

Tonny & Huub en Grace