RONDREIS NOORWEGEN AUGUSTUS 2005 -  Huub & Tonny en Grace

 

Na een aantal jaren maar weer eens een reis door Noorwegen, we blijven telkens een paar dagen in een gebied vanwaar we dan diverse dagtrips kunnen maken. De bungalows staan in Nordsetter - Oppdal en Hemsedal, natuurlijk hebben we al een aantal leuke en mooie trips uitgestippeld. De reis kan beginnen en we hebben er zin in.

De haven van Kiel.
De haven van Kiel.

 

Søndag 14 augustus:

We vertrekken om 7 uur richting Kiel, helaas regent het maar je kunt niet alles hebben. Omstreeks 15 uur komen we aan en hebben nog tijd om Kiel te bezichtigen, we moeten wel want er is een triatlon bezig waardoor we niet bij de boot kunnen komen, rond 17 uur schepen we in en zoeken onze hut op. Nadat we ons wat hebben opgefrist gaan we de boot verkennen en drinken een kopje koffie terwijl de boot vertrekt uit Kiel. We hebben nog even op het dek vertoeft en het land achter ons kleiner zien worden maar het regent nog en we waaien zo ongeveer uit onze jas, ondertussen zijn we met een man in gesprek geraakt die ons de tip gaf om rond middernacht aan dek te gaan en te kijken naar de brug van Denemarken naar Zweden (Öresundsbrug) waar we dan onderdoor varen. Daarna gaan we maar weer naar binnen en besluiten dat het tijd is om ergens aan te schuiven voor het diner. Dit was niet wat we hadden verwacht maar de magen zijn gevuld en we kunnen er weer tegen. Na het eten zijn we nog even in de bar/dancing wat gaan drinken om de tijd tot 24 uur vol te maken. We zijn aan dek gegaan even voor middernacht, het was een mooi gezicht om tegen een donkere hemel die grote verlichte brug te zien, het is net of de boot stil ligt en de brug naar je toe komt en dan weer vertrekt. Hier hebben we geen spijt van en we kunnen nu rustig gaan slapen, we hebben alles gezien wat de eerste vakantiedag te bieden had.

 

Aankomst Gotenburg.
Aankomst Gotenburg.

Mandag 15 augustus:

Na een rustige nacht aan boord staan we op en na het ochtendritueel gaan we ontbijten. Bij het binnenvaren van de haven in Gothenburg staat de zon al hoog aan de hemel, een mooie start de tweede vakantiedag. We rijden door een mooi stuk Zweden en de verkeersborden vallen wel op door de Gele kleur. Omstreeks half 12 gaan we de grens over en zijn we weer op Noorse bodem. Als we bij Hamar komen moet er natuurlijk een stop gemaakt worden bij het Vikingskipet, helaas is er iets te doen waardoor we niet in de ijsarena kunnen kijken, volgende keer dan maar. De tocht richting Nordseter volgend rijden we kilometers langs het Mjøsameer en door geweldige natuur, eindelijk bij onze bungalow aangekomen maken we eten en verder genieten we van de omgeving tot we (toch wel) vermoeid ons mandje induiken.

Godnatt.

 

Genieten in Sjusjoen.
Genieten in Sjusjoen.

Tirsdag 16 augustus:

Als we aan onze trip van vandaag willen beginnen blijkt er een gat in de Eksosrør te zitten, dus moet er een nieuwe onder deze is niet op voorraad dus moeten we morgen weer terug komen. Daarom vandaag maar niet zo ver rijden met die luide knalpot en besluiten we om een wandeling te maken in natuurgebied Sjusjøen, het is "onverwacht" en stond niet op ons lijstje maar het is er prachtig. De markering bestaat uit kale boomstammetjes, het weer is prima om te lopen het zonnetje laat zich zien en we hopen dat ook de Elg zich laat zien, helaas hebben we alleen de Elgenmoppen ontdekt. Verder hebben we tussen een groep nieuwsgierige Schapen (Sau) gelopen, omdat het op sommige plekken erg nat is springen de Kikkertjes (Frossen) rond onze voeten. We hebben een pauze ingelast en wie komt daar overvliegen, jawel een Sneeuwuil (Snøugle) alles wat we doen is kijken en genieten maar geen film of fotocamera in de aanslag stom stom. Maar niet getreurd het is hier wijds dus we kunnen goed volgen waar de uil heen vliegt en we organiseren zelf een Uilensafari, soms zakken we tot de enkels in de modder maar dat mag de pret niet drukken. Uiteindelijk staat de Uil goed op de film en als extra vinden we een veer voor in ons reisdagboek. Aan de mooie waterkant pauzeren we op een omgekeerd bootje en genieten van deze geweldige dag. Na het eten gaan we nog een wandeling maken in de omgeving en gaan dan na een bakje koffie ons bedje weer opzoeken.

Genoeg stof om van te dromen (drøm).

 

 

Langs de Peer Gyntveien.
Langs de Peer Gyntveien.

Onsdag 17 augustus:

De start is in Lillehamer met het onderbouwen van de nieuwe uitlaat, dit is snel gebeurd en dan kunnen we op weg naar de Peer Gyntveien. Wij starten bij Tretten en meteen als je de "grote weg" verlaat kom je midden in de overweldigende natuur. Het eerste stuk is nog een normale weg maar meteen na het betalen van de Bom gaat het over in een zandweg. We stoppen meerdere keren om te genieten van de stilte en de Noorse schoonheid, bij het Nisjavatn hebben we een wandeling gemaakt en rijdens het lopen heerlijke Blåbæren geplukt voor straks in de yochurt. De lunch hebben we bij Lauvåsen gebruikt dat is op een hoogvlakte dus wederom een wijds uitzicht. Huub heeft hier Rømmegrøt genomen, dat blijkt pap van zure room te zijn opgediend met kaneel, suiker, rozijnen, gesmolten boter en een kan vruchtensap om het geheel weg te spoelen, het was heerlijk volgens Huub. We vervolgen onze trip en gaan over op de Peer Gyntveggen, ook hier weer mooie en ruige natuur. Wat zijn zoal tegen gekomen vandaag, natuurlijk volop schapen (Sau) die gewoon niet opzij gaan en lekker lui midden op de weg blijven liggen, een paar mooie Kraanvogels (Kran) en rood en zwartbonte koeien (Ku) ze gedragen zich net als de Sau en blijven dus gewoon midden op de weg liggen.

Het was weer een mooie en bijzondere dag vandaag, na het eten gaan we alvast wat inpakken want morgen gaan we op weg naar Oppdal.

På gjensyn

  

Onze eerste Eland.
Onze eerste Eland.

Torsdag 18 augustus:

Vandaag richting Oppdal, helemaal niet vervelend want elke dag is hier zo mooi dat het een plezier is om te rijden. De koffiestop nemen we in de omgeving van Muen met een prachtig uitzicht op Rondane Nasjonalpark, we vetrekken weer en rijden zo de provincie Hedmark binnen. Heel erg wonderschoon, machtig mooi en heerlijk rustig, de natuur is veel rauwer dan in Nordseter. Bij Atnbrua stoppen we bij een piepkleine waterval en even verder bij het mooie Atnsjeen. Weer op weg naar Oppdal komen we een teken tegen dat een bijzonder "iets" aangeeft, inderdaad je zou eraan voorbij rijden maar het is erg ongerept hier en tevens zien we hier onze eerste Eland, helaas is deze al erg lang dood want we vinden niet meer dan de schedel, deze laten we braaf weer achter waar we hem gevonden hebben. Na de lunchstop in alweer een mooie omgeving aan een water rijden we Dovrefjel Nasjonalpark in en zijn we rond 15uur in Oppdal waar pas om 16uur in ons appartement Vanslia Fjelltun mogen. Helemaal niet erg dan gaan we wat drinken op een terras lekker in het zonnetje. Als we later terugkomen mogen we wel binnen en we zijn zeer tevreden met deze ruimte, het is een geweldig sfeervolle woning met een geweldig uitzicht. Na het uitladen van de auto en wat rondlummelen gaan we uit eten in het dorp en vanavond is er een avond over de mogelijkheden in de omgeving. Wij geven ons op voor een Muskus Os safari (Moskussen safari) deze is al meteen morgen, dat zal hopelijk een onvergetelijke dag worden.

 

 

Op weg naar de Muskus Ossen.
Op weg naar de Muskus Ossen.

Fredag 19 augustus:

Na het ontbijt de lunchpakketjes gemaakt en op tijd naar het verzamelpunt waar we om 9uur verwacht worden, vandaar rijden we met z'n allen naar het Stasjon van Kongsvoll waar we onze gids Paul ontmoeten. De start is op 850 meter en binnen het uur zitten we op 1150 meter hoogte, het was even heftig maar dan heb je wel meteen een hoogte bereikt. Op een flinke afstand kunnen we met de kijker een stuk of 7 Moskussen zien, dat geeft wel energie om verder te gaan zodat je dichter bij kunt komen. De tocht gaat door een zeer moerassig gebied en we steken riviertjes over gaan omhoog en weer omlaag zodat het niet erg vlot, maar de omgeving vergoed alles het is hier bijzonder. Op een hoogte van 1200 meter maken we de lunchstop en Paul maakt "bergkoffie" terwijl wij allemaal met de kijkers en camera's in de weer zijn. Na de lunch gaan we verder tot ± 1350 meter en op een veilige afstand van 150 tot 200 meter van de Ossen vandaan. Deze dieren kunnen een snelheid van 65km per uur halen, de mannetjes halen een gewicht van 350kg, bij een lengte van 2,5meter. Dan is het nu ook nog paartijd dus dan zijn ze nogal snel op hun tenen getrapt en met de snelheid is de "veilige afstand" zo gek nog niet. Na een tijd genieten van de Moskussen gaan we aan de terugweg beginnen, ook hier genieten we van, het is een uitgestrekt gebied met mooie vegetatie en geweldige kleuren. Het was een superdag waar we nog dikwijls aan zullen denken.

På i morgen.  

De haven van Kristiansund.
De haven van Kristiansund.

Lördag 20 augustus:

Op pad voor een rondje Oppdal - Kristiansund en langs de fjorden weer terug naar Oppdal. Bij het uitrijden van het dal hebben we de laaghangende nevel achter ons gelaten dus rijden we met redelijk zicht naar Kristiansund, onderweg maken we een stop aan het Tingvollfjord waarna we door de tunnel de stad binnenrijden. We lopen naar de haven waar we een mooi zicht hebben op de gekleurde huizen aan de overkant van het water. De boten met de Chatkacrab komen binnen, de krabben zijn zo groot als een schotel en er zijn genoeg mensen die meteen aan het smikkelen slaan van deze lekkernij. Na het stadje bekeken te hebben gebruiken we de lunch in een visrestaurant waarna we de stad via de nieuwste brug verlaten (dit is de op een na langste brug van Noorwegen). Wij gaan op weg naar het Flannelfjord altijd mooi om aan zo'n fjord even te genieten van het uitzicht, hierna gaan we richting Sunndalsfjord ook weer mooi natuurlijk. Ondanks dat het niet echt zonnig is vandaag genieten we toch van de omgeving waar we door komen en al het natuurschoon dat hier zomaar neergestrooid is, geweldig hier weer te zijn. Na een mooie dag gaan we nog lekker uit eten en dan nog even nagenieten van al het moois en moe en voldaan kruipen we in ons bedje.

Godnatt og søvn bløt.

 

Rivier de Amot.
Rivier de Amot.

Söndag 21 augustus:

Vandaag staat er een mooie wandeling op het programma door Amotsdalen, we rijden richting Engan waar we even een omweg maken over een camping en bij een boer over het erf. was erg leuk, maar eindelijk vinden we dan toch Halsen waar de wandeling door Åmotsdalen begint. De begroeiing is erg mooi en afwisselend net als de "paden", het pad bestaat soms uit losse stenen, gras, water of een modderpad. We steken een aantal keren waterloopjes over en lopen langs de rivier de Åmot, het is hier echt genieten. Een aantal keren lopen we door uitlopers van watervallen, heerlijk verfrissend en mooi natuurlijk. Zoals we al op de plattegrond hadden gezien moeten we ergens het water over, dat moment is nu aangebroken en het blijkt dat we over een gammele hangbrug moeten. Heel eng is het niet maar omdat het water nogal wild is lijkt het als je op de brug loopt of de brug alle kanten opgaat wat een raar effect geeft, maar we zijn veilig aan de overkant gekomen. Hadden we in het eerste stuk diverse paden aan deze kant van het water ontbreekt elk spoor van een pad en klauteren we net een stel berggeiten over de grote keien. Vanaf nu volgen we een spoor bezaaid met Elanddrops, de drollen zijn eral nu de Elanden nog! We nemen een pauze in een toverwereld voor ons, hele mooie begroeiing in het bos en rotsblokken die vol zitten met mos, kleine plantjes en zelfs heide, we hebben maar een woord, schitterend. Na een tijd door sprookjesland gelopen te hebben moeten we weer een brug over (deze is wel stevig) en steken zo een zijtak van de Åmot over, even verder is een mooi rustplek aan het water met tafels en banken, een schuilhut met potten en pannen erin om te gebruken bij de vuurplaats buiten. Alles is met een hek afgeschermd zodat er geen wild bij kan, erg leuk gemaakt en natuurlijk hebben wij in het "gastenboek" geschreven dat in de hut aan de muur hangt. Na nog een brug komen we weer op de pad naar het startpunt uit en hebben we alles bij elkaar 6½  uur genoten van een wandeltocht door een bijzonder mooi stuk natuur.

  

Het was een mooie dag vandaag!
Het was een mooie dag vandaag!

Söndagkveld: (en nog steeds de21ste)

Na het eten en douchen gaan we om half 9 op pad voor "wildspotten" en hopen dat we wel iets tegenkomen natuurlijk. Zo in de schemer van de avond is het rustig en we worden als eerste getrakteerd op een Ree, daarna komt er een mooie Vos uit het struikgewas een mooie rooie met een witte pluim aan zijn/haar staart. Dan rijden we rustig door en ja hoor, een Elandmoeder met haar jong staat in een open stuk gras te eten, wij staan stil en laten de motor draaien en de lichten aan zodat er voor de Eland niets veranderd en genieten van dit mooie beeld. Hiervoor krijgen we alle tijd en het is een geweldige afsluiting van deze dag.

Godnatt, I morgen videre.   

Jotenheimen.
Jotenheimen.

Mandag 22 augustus:

Vandaag rijden we naar Hemsedal, de laatste verblijfplaats van deze vakantie. De route gaat naar Dombas en dan over de Slådalsveien richting Vågåmo ook vandaag rijden we weer door een prachtige omgeving. De natuur is weer bijzonder Pen (mooi) na elke bocht is het uitzicht anders en adembenemend aan de rechterkant rijzen de bergen van Jotenheimen op, super mooi en rauw hier. We maken een pauze aan het Sjodalsvatnet, wat zal ik ervan zeggen? ja inderdaad weer PEN! Na de stop rijden we door een uitloper van Jotenheimen (land van de reuzen) en de reuzen hebben achteloos wat steentjes gegooid rechts en links, met deze rotsblokken en verder erg kale en ongerepte ondergrond lijkt het wel wat op de maan, heel bijzonder. We stoppen bij Ridderspranget, dit is een smaale kloof waar met geweld de rivier Sjoa  doorheen dendert, het is een luidruchtig en mooi schouwspel. Verder tussen de bergen van Jotenheimen en op het hoogste punt stoppen we bij Valdresflya Ungdomsherberge voor een kop thee met een echte Noorse Wafel, deze moet je geproefd hebben anders mag je Noorwegen niet uit. Misschien is het beter dan om de wafel maar niet op te eten! Het laatste stuk van vandaag rijden we vanaf Fagernes over de Panoramaveien, hier is het erg rustig en (alweer) supermooi. Hier over de zandweg komt niet zoveel verkeer dus kunnen we in alle rust genieten van al het overweldigende natuurschoon. De laatste natuurstop is bij een mooi groot meer, omdat het al begint te schemeren hangen de grijze wolken laag boven het water wat weer mooie plaatjes oplevert. Het laatste stukje voor vandaag naar Hemsedal, waar we ons appartement opzoeken, wat eten en de film van vandaag terugkijken kunnen we nog een keer nagenieten.

  

Laaghangende bewolking.
Laaghangende bewolking.

Tirsdag 23 augustus:

Vandaag staat een trip met de Flåmsbana op het programma, dit zou een mooie treinrit moeten zijn. Onderweg maken we nog een stop in Borgund voor een bezoekje aan de Stavkirke uit 1150, het is hier mistig en de wolken hangen heel laag rond  het kerkje wat een bijzonder effect geeft. Verder op weg naar Flåm zien we een Rendier op een open veld lopen, grappig die hadden we nog nooit gespot. Om op de plaats van bestemming te komen nemen we de tunnel van 24km. onderweg hebben ze op 6, 12 en 18km. met blauw licht de tunnel een mooi effect gegeven, het lijkt net of je in een ijsgrot komt. Als we weer uit de tunnel komen rijd je zo Flåm binnen waar we kaartjes kopen voor de trein, op diverse stukken van het traject zijn wel mooie stukken en bij de waterval Kjosfossen beelden ze een Saga uit: een onderaards wezen "De Huldra" probeert mannen te verleiden om ze vervolgens in het verderf te storten. Boven aangekomen hangt ook hier de bewolking op je schoenen dus gaan we binnen wat rondkijken, het zou mooi zijn om het stuk terug naar Flåm te lopen maar dan ben je helemaal nat en je hebt nog niets gezien. Kortom, we stappen weer in de trein. Op weg naar "huis" stoppen we nog maar weer eens bij een Peppes Pizza en doen ons tegoed aan een heerlijke maaltijd. Thuis drinken we nog een beker thee en gaan voldaan van een mooie dag slapen.

Godnatt og kyss.

  

 

Mooie huizen in Laerdal.
Mooie huizen in Laerdal.

Onsdag 24 augustus:

We gaan een trip door de fjorden maken vanuit Lærdal naar Gudvangen. Vertrek is vanuit Laerdal en we varen tot Gudvangen door de volgende fjorden: Vaersdalsfjord, Sognefjord, Aurlandsfjord en Naeroyfjord waar het smalste stuk maar 250mtr. aan breedte heeft. In Laerdal genieten we van de mooie oude Noorse woningen, geheel van hout en mooi onderhouden. Om 11uur vertrekt de boot en het weer valt mee, als we net zijn uitgevaren gaan we eerst binnen een koffie koffie drinken en we staan weer op het dek als we in Kaupanger even aanmeren voor "laden en lossen" van auto's, mensen en goederen. Daarna kan de mooiste veerboottrip van Noorwegen dan echt beginnen. We genieten van al het natuurschoon, de Visarenden die rondcikelen en de Dolfijnen die rondspringen, tijdens onze trip moet er midden op het water een stop gemaakt worden voor het "passagieren" van een aantal mensen die van een snelle ferry overstappen op onze ferry en vice versa. Als dit allemaal zonder vreemde voorvallen is gebeurd varen wij weer verder het Naeroyfjord in. Hier is de vaargeul op zijn smalst en kunnen we aan beide zijde de kade zien met hier en daar een verdwaald huis of boerderij, ook de vegetatie langs de kant is erg mooi. Omstreeks 14.30uur. stappen we in Gudvangen aan wal en zijn blij dat we deze mooie tocht hebben gemaakt, na een pauze gaan we weer op weg richting Hemsedal. We nemen niet de makkelijke weg door de tunnel maar de mooiste en die gaat over de "bergpas" Snoveien, dit is echt een hele mooie weg over een hoogvlakte, voor je boven bent heb je diverse mooie uitzichten op Gudvangen en het fjord, de moeite van het stoppen waard. Boven is het koud, stormachtige wind en er ligt genoeg sneeuw, maar zo mooi en verlaten dat we ondanks de kou erg genieten. Het is weer een geweldige dag geweest.

Thuis beginnen we maar met pakken want morgen moeten we helaas weer richting Zweden waar we de boot naar Kiel moeten nemen. Kortom, het einde van deze mooie reis is in zicht.

Lekker reisweer.
Lekker reisweer.

Torsdag 25 augustus:

7.00uur opstaan want we hebben een lange reisdag voor de boeg, na het ontbijt vertrekken we rond de klok van 9.00uur. Als we wegrijden regent het en dat zal waarschijnlijk nog lang duren aan de lucht te zien. Het weer werkt niet echt mee en we kunnen niet zo goed doorrijden als we hadden verwacht, uiteindelijk rond 15.00uur rijden we Zweden binnen en het regent nog steeds! Maar niet getreurd het kan nog erger en dat gebeurd dan ook, het lijkt een ware wolkbreuk te worden, het ziet zwart van de regen en we hebben nog 2 uur te rijden voor we bij de boot zijn. Eindelijk rond 17.00uur komen we in Gotenburg waar we aansluiten in een lange rij om aan boord te kunnen, we halen het en binnen no-time vertrekt de boot al richting Kiel. We gaan een restaurant opzoeken en eten op ons gemak, daarna lopen we wat over de boot, maar door de regen en wind zijn we weer zo binnen. In een bar drinken we nog wat en dan is het tijd om onze hut op te zoeken voor de nacht.

 

Vakantie voorbij, maar wij hebben weer genoten van het mooiste land van Europa.
Vakantie voorbij, maar wij hebben weer genoten van het mooiste land van Europa.

Fredag 29 augustus:

Na het ontbijt lopen we even op het dek en zien de Duitse kust al in zicht komen, we hebben geluk het weer is gelukkig redelijk met een zonnetje en blauwe lucht, is wel zo vriendelijk om dadelijk aan het laatste stuk richting Brabant te beginnen. Om 9.00uur kunnen we de boot af en vertrekken richting Hamburg, rond 14.00uur rijden we de grens met Nederland over en 3uur later zijn we thuis.

Het is weer een fijne vakantie geweest in het mooie Noorwegen.